Petko Vranješ: Sa jednog turnira i po nekoliko medalja

Stonoteniser Petko Vranješ za četiri godine odigrao je 73 turnira, u 26 gradova, 4 države, a u zadnje dve ipo godine takmičio se sa 346 igrača iz 12 zemalja, različitih rangova, od rekreativaca do superligaša i odigrao 2623 meča od kojih je 1998 pobeda, što čini 76,2 % uspešnosti.

Stonim tenisom nikada se aktivno nisam bavio iako je moju generaciju ovaj sport počeo da zanima još u školi, kaže nam na početku priče Petko Vranješ i dodaje da su 2011. godine sa napunjenih 50 godina, na nagovor sina, oformili ekipu za takmičenje u opštinskoj ligi, kada  ovaj sport prihvata kao rekreaciju u slobodno vreme. “2019. godine u jednu od mojih ekipa, tada sam ih imao 4, stiže Sorin Petroj, bivši član Spartaka koji mi je rekao da se stoni tenis ne igra bez treninga i ja tada sa 58 godina, prvi put počinjem sa treninzima. Posle pola godine, savetuje mi da se prijavim na veteranski turnir gde bi se videlo na kom nivou je moja  tadašnja igra i tako prvih osam  turnira idem sa njim i polako ulazim u srž ovog prelepog sporta. Od pomenute 2019.god, treniram tri puta nedeljno po 2-3 sata. Svoj hobi sam maksimalno uskladio sa radnim aktivnostima i privatnim životom pošto mi treninzi počinju od 19 ili 20 časova, pa nikoga ne „ugrožavaju“, kaže nam još Petko i ističe da mu je žao što stoni tenis nije danas popularan sport među mladima.

Više su to sportovi sa loptom i borilačke veštine. Stoni tenis bih preporučio svakom detetu jer povezuje fizički i mentalni sklop, razvija kordinaciju pokreta, reflekse a i um jer se odluke donose u deliću sekunde. Kao što se vidi mogu ga igrati i stariji, a nama pomaže da održimo kondiciju, pokretljivost, vitalnost, zdravlje, imunitet itd.

Uspesi Petka Vranješa vidljivi su iz nedelje u nedelju a nije retko da se sa jednog turnira vrati sa po nekoliko medalja. Turniri se održavaju skoro svake nedelje u toku cele godine. Velika većina subotičkih veterana se opredeljuje za turnire do 100 km od mesta, a ja odlazim i na turnire u regionu. Kao jedan od svojih najvećih uspeha Petko navodi, osvojenu bronzanu medalju u dublu na balkanskom prvenstvu u Nišu prošle godine, sa svojim velikim prijateljem Živanom Jovanovićem iz Sremske Mitrovice dok mu je najdraži uspeh debitovanje u prvoj ligi Republike Srpske, u Bijeljini, u januaru prošle godine,  kada je nastupio za STK Vrbas iz Banja Luke i to kao najstariji debitant u saveznom rangu bilo kog sporta širom regije. Uzora jš kaže nema, a gotovo uvek prati samo svoju intuiciju.

Kao veteran, rekreativac, imam samo jedan cilj, da uz dobro zdravlje što više uživam i učestvujem na turnirima a medalje i dobar plasman, ako su uz uživanje i dobru igru, dolaze uvek kao rezultat, kaže još ovaj sportista i ističe da ga već 29. januara očekuje turnir u Segedinu, 05. februara, turnir u Ljuboviji a 12. februara Kolenica Bečeju poznata kao stonoteniski Vimbldon odnosno 05. marta turnir u Odžacima.

Imam maksimalnu podršku porodice i najmilijih oko sebe. A isto tako imam veliku podršku dobrih ljudi širom regije. Naravno, svojstvena podrška dolazi od opštinskog stoniteniskog saveza i članova STK Spartak, kao i od mojih drugara igrača opštinske lige. Naglasio bih da na sve turnire idem u većini slučajeva sam i o sopstvenom trošku što mi malo i otežava učešće na turnirima udaljenih destinacija koje iziskuju i prenoćište. Recimo preskočio sam 21.01. Aladža kup u Sarajevu upravo zbog toga. Neizvodljivo je baš uvek otići, priča nam Petko Vranješ koji je samo tokom prošle godine u Segedinu je osvojio četiri zlata, tri srebra i četiri bronze bronze.

Na Bečej Kolenica turniru bronzu, u Apatinu, Kruševcu, Horgošu i Ruskom selu srebro, dok je sa turnira u Kragujevcu zasijalo i zlato.