Hipodrom za vikend domaćin 10. Vojvođanskog galopa

Na Gradskom hipodromu u subotu, 28. maja po 10. put biće održan “Vojvođanski galop”, konjičko nadmetanje koje predstavlja svojevrsnu predtrku Nacionalnog galopa koji će se 01. i 02. oktobra održati u Budimpešti.

Trka će početi u 12 časova svečanom povorkom, nakon koje će uslediti polaganje zakletve od strane takmičara, a od 13 sati održaće se četiri trke u kojima će učestvovati 12 konja. U 14 časova na programu je galopska trka mladih jahača. U 14:15 uslediće defile zaprega, zatim će se sa umetnički jahanjem predstaviti ergela “Enducas” iz Malog Iđoša, u 14:45 počeće prva kasačka trka, nakon koje će se održati umetničko jahanje iz ergele “Imperijal i druga kasačka trka. U 16:45 od 50 prijavljenih ekipa proglasiće se najbolji u takmičenju u kuvanju, u 17 sati održaće se treća kasačka trka, u 17:45 uslediće Parada mladih vojvođanskih čikoša, a u 18:15 na programu je finalna trka mladih jahača. U 18:30 održaće se finalna trka 10. Vojvođanskog galopa, nakon koje će se dodeliti nagrade. U 19 sati Operetsko pozorište iz Budimpešte imaće svoj nastup.

“Iskreno se nadam da ćemo imati lepo vreme i jako puno gostiju kao i prethodnih godina. Imaćemo sa strane organizatora hladna pića, dobra jela i nadam se da će se svi koji dođu na subotički Hipodrom dobro osećati i da će biti zadovoljni”, rekao je Tivadar Bunford, direktor Vojvođanske fondacije za razvoj “Halo”.

U okviru trke biće održan vašar rukotvorina, koji će se održati po deveti put. “Kao i svake i ove godine gledali smo da prodavci na vašaru ponude samo kvalitetnu robu, koja će biti zanimljiva i prihvatljiva za posetioce. Mislili smo i na najmlađe, tako da smo u okviru vašara pripremili i jedan kutak za decu”, rekla je Kornelija Mirić Namestovski.

Prema rečima organizatora Pal Karolja, Vojvođanski galop predstavlja jednu uhodanu manifestaciju koja je postala jedna od najmasovnijih i najposećenijih i da je za ovih deset godina došlo do velikog napretka u razvoju konjičkog sporta u Vojvodini, gde su se brojne porodice opredelile za ovaj sport, u kojem nalaze ekonomski interes i egzistenciju. “Mislimo da je to veoma dobro za našu zajednicu. U zadnje četiri godine u finalu u Budimpešti je pobedio takmičar iz Vojvodine, dve godine je u bojama Temerina pobedio Arnold Nađ sa grlom “Fantazija” koje će učestvovati na trci u subotu, a ukoliko ponovo pobedi u Nacionalnom galopu u Mađarskoj, biće večiti pobednik i na osnovu toga biće zapisan u istoriju. Nakon Arnolda, pre dve godine pobedio je Alen Erdeg iz jednog naselja iz Mađarske, a prošle godine je prvak u finalu bio Nikolet Sabo iz Subotice i na osnovu toga, naš grad se ne nalazi na spisku naselja koja će se takmičiti u subotu, jer je na taj način dobila direktno učešće. Mi se nadamo da ćemo i ove godine imati jedan korektan sportski događaj koji predstavlja praznik za sve ljubitelje konjičkog sporta”.

“Želim da se zahvalim na poverenju koje nam je ukazano kao suorganizatoru ovako velike svečanosti. Sa naše strane ćemo se potruditi da obezbedimo što bolje uslove kako za publiku, tako i za takmičare. Čestitam organizatorima na jubileju jer nije mala stvar opstati deset godina pod ovim okolnostima”, istakao je Miodrag Zagorac, predsednik Konjičkog kluba “Bačka”.