Aplikacija e-Agrar – jednim klikom do subvencija i prijave gazdinstva

Izmenama i dopunama zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, od marta bi sa upotrebom trebala da krene aplikacija e-Agrar, u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava, kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi. Takođe, Zakonom o veterinarstvu, sva gazdinstva na kojima se nalaze životinje, privremeno ili trajno, propisano je da ona moraju biti registrovana u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu, što će takođe kroz pomenutu aplikaciju poljoprivrednici moći da urade.

Prema rečima Damira Varge, direktora Poljoprivredne stručne službe, suština je to što će za proces podnošenja prijave gazdinstva, prijave za subvencije i druge aktivnosti biti zaduženi sami proizvođači.

U Upravi za agrarna plaćanja biće mnogo manje izvršilaca za kontrolu, to prepisivanje papira, proveravanje je oduzimalo puno vremena i zato je često dolazilo do kašnjenja isplate subvencija. Sada će proizvođači te podatke sami unositi u aplikaciju, ona će biti povezana sa drugim bazama, što znači da će se podaci automatski proveravati, čak iako bude potreban rad kontrolora to će biti ubrzano, a poljoprivrednici će kroz taj e-Agrar moći da prate status svog predmeta. Dakle, stvoriće se jedna centralizovana baza podataka gde će moći da se provere sve informacije. Na prvi pogled to možda deluje teško, ali mi moramo pratiti nove tendencije u svetu. Vidite i sami da nema više gotovinskog plaćanja, uglavnom sve ide preko aplikacija, a i ja lično verujem da ni mi za nekih 10 godina nećemo imati keš, već će se sve plaćati preko mobilnog telefona. Nije to veliki problem ni za starije poljoprivrednike, oni uglavnom i nemaju velika gazdinstva, pa će oko ove aplikacije imati možda sat vremena posla u toku godine, a to im može pomoći neki mlađi član domaćinstva koji je više upućen u informacione tehnologije, tako da ne očekujem da će tu biti nekih problema, bar što se tiče prijave”.

Za prijavu na aplikaciju e-Agrar postoje dva načina, kvalifikovanim elektronskim potpisom-sertifikatom koji se izdaje preko Privredne komore, a koji je više vezan za pravna lica, ili pomoću lične karte. “Kada poljoprivredni proizvođač želi da se uloguje u aplikaciju, to će moći da uradi i ličnom kartom, ali mora imati čip i instaliran softver za očitavanje na sopstvenom računaru. Znači unosi e-mail adresu i sebe verifikuje, dakle to je lični identifikacioni broj, a druga opcija je preko mobilnog telefona, sa aplikacijom ConsentID  koja je mnogo lakša, dakle niste vezani za taj čitač, možete raditi na bilo kojem računaru, jedino što zahteva posedovanje pametnog telefona. Parametri za tu aplikaciju dobijaju se u Pošti, oni se skeniraju, dobija se potvrda da je unet identifikacioni broj koji važi tri godine, a u slučaju gubitka telefona parametri se mogu poništiti i izdaju se novi parametri. Mislim da za sada taj postupak izdavanja sertifikata ide dosta dobro, dakle nije potrebno više od dva minuta da se obradi po jednom zahtevu”, ističe Varga i dodaje da ukoliko je potrebno da se poljoprivrednik registruje kao e-Građanin sa e-mail adresom, onda to traje koji minut duže, a samo prijavljivanje je proces koji se završava za nekoliko sekundi.

“Ja moram da kažem da aplikacija e-Agrar za sada ne postoji, još uvek se dorađuje i ona će tek u drugoj polovini marta biti postavljena na portalu e-Uprave. Da li će biti neki prelazni period, pretpostavljam da hoće kao i svaki novi posao, biće možda nekih problema u početku, neće teći sve glatko, jer to je kao i svaki sistem koji živi i mora se dorađivati u zavisnosti od potreba korisnika, ministarstva, ali će u velikoj meri olakšati posao registracije gazdinstva. Postojeća registracija gazdinstva koja je uvedena 2004. godine, dvadeset godina se nije ništa menjalo i to se sada mora promeniti”.

Poljoprivredna stručna služba pruža pomoć svim poljoprivrednicima prilikom prijave i izdaje parametre pri instalaciji na telefon, kao i starijim poljoprivrednicima u procesu registracije  gazdinstva. Iako su se u javnosti pojavile informacije da postoji određeni rok do kojeg se poljoprivrednici moraju prijaviti, a to je kraj februara, Damir Varga te tvrdnje demantuje. “To je samo planom rada predviđeno da se poljoprivrednici registruju do kraja februara. Vi ako osnivate poljoprivredno gazdinstvo moći ćete da se registrujete i u septembru mesecu, jer to je proces koji traje. Mi kao Poljoprivredna stručna služba smo bili uključeni u izdavanje parametara, dakle verovatno će od marta meseca krenuti i naša obuka za e-Agrar, tako da mi danas-sutra možemo da pružimo pomoć poljoprivrednicima oko same aplikacije.  Moram da naglasim da rok za registraciju ne postoji, a svi koji su u mogućnosti bolje je što pre da se registruju, jer će pre ostvariti prava na subvenciju, nego na stari klasičan način”, naglašava naš sagovornik.

Svi poljoprivrednici koji imaju određene nedoumice vezane za ovaj proces, mogu se za pomoć obratiti Poljoprivrednoj stručnoj službi, ili se informisati putem sajta www.eagrar.gov.rs.