Pastor: Stabilnost i legitimitet SVM-a su sačuvani

Predsednik Saveza vojvođanskih mađara Ištvan Pastor izjavio je večeras da su izbori doneli novu političku sliku u Srbiji, ali da je i pored toga SVM sačuvao stabilnost, snagu i legitimitet. Pastor je naglasio da su u ovoj stranci zadovoljni ishodom izbornog dana i da su ostvarili svoj cilj.

Cilj nam je da sačuvamo legitimitet i političku snagu, da ne dođe do krunjenja te političke snage. Mislim da smo to uspeli postići, iako sigurno nećemo imati 9 mandata, već pet ili šest, ali ćemo definitivno znati kada se okončaju i ponovljeni izbori i kada se izvrši sabiranje glasova u potpunosti. Bez obzira na broj mandata i na glasove, mi smo političku snagu sačuvali. Prema našoj oceni, značajno je promenjena parlamentarna politička scena Srbije, do sada smo imali dve većinske liste plus manjinske, a od današnjeg dana pa na dalje, polazeći od preliminarnih rezultata, biće sedam lista plus prema procenama pet manjinskih i niko, u ovom momentu se bar tako čini, nema dovoljno mandata da sam napravi parlamentarnu većinu”, ocenio je Pastor i dodao da će SVM, u skladu sa nivoom legitimiteta koji je dobio od glasača, biti jedna stabilna politička snaga na političkoj sceni Srbije i da će nastaviti da radi kao i do sada ozbiljno i odano, služeći i državu i narod.

Govoreći o predsedničkim izborima, Pastor je napomenuo da je SVM od prvog momenta podržao kandidaturu Aleksandra Vučića, naglašavajući da su to činili javno, sa isticanjem kao jedne od političkih snaga koja je potpisala njegovu kandidaturu. “Zadovoljni smo sa tim što je u prvom krugu pobedio na tim izborima, jer mislimo da je to od velikog značaja za očuvanje stabilnosti države i za nastavak onih aktivnosti koje smo zajedno počeli. Broj glasova koje je Aleksandar Vučić dobio na izborima je zbir onog broja glasova koji je dobio SNS i SVM. Hoću da kažem da smo bili dosledni datoj reči, nismo sebi dozvolili situaciju da jedno govorimo, a drugo činimo”, rekao je Pastor.

On se osvrnuo na rezultate parlamentarnih izbora u Mađarskoj i istakao da je stranka FIDES  četvrti put za redom u situaciji da sa ogromnom parlamentarnom većinom formira vladu, što kako naglašava je od izuzetnog značaja ne samo za vojvođanske Mađare, nego i za Republiku Srbiju i za čitav region. “Mi smo u skladu sa mogućnostima značajno doprineli tom izbornom rezultatu. Prema našim saznanjima, nešto malo više od 70.000 vojvođanskih Mađara dvojnih državljana imalo je pravo da uzme učešće putem glasanja na izborima, a 75 odsto od ukupnog mogućeg broja glasača se koristilo izbornim pravom i vratilo koverte u konzulat koje su ušle u koš na prebrojavanje”.

Pastor je naglasio da je SVM i ovaj put bio izložen sramnim metodama napadanja, ali da su rezultat za takvo ponašanje nosioci istog doživeli danas i u Srbiji i u Mađarskoj. “Mi se uporno nadamo da će kad – tad naučiti lekciju, ali ako i ne nauče i tako je u redu”.

Pastor se na kraju zahvalio glasačima i aktivistima stranke i naglasio da je ponosan na SVM i na enegiju koju je pokazala u poslednja dva meseca, kao i na ono biračko telo sa kojima su se u kampanji susretali i od kojih su dobili veoma visok nivo legitimiteta.