U nedelju počinje 29. Međunarodni festival pozorišta za decu

U nedelju, 18. septembra počinje 29. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će do 23. septembra ugostiti brojna pozorišta iz zemlje i inostranstva. U takmičarskom programu naći će se 14 predstava za decu iz celog sveta, a publika će imati priliku da pogleda raznovrsne i maštovite predstave iz Srbije, Hrvatske, Italije, Bugarske, Mađarske, Francuske, Hrvatske, Španije, Izraela i brojnih drugih zemalja, koje će se prikazivati na sceni Jadran Narodnog pozorišta u terminima u 10, 12 i 17 časova.

“Pokušaćemo da naš grad u narednih šest dana obojimo u raznovrsne, zanimljive i dinamične boje koje slave umetnost za decu i koje svakako biti jedna dobra prilika da, pre svega uživaju deca, a takođe i pozorišni profesionalci kojima su ovaj festival i njegova dešavanja najzanimljiviji. Mi se trudimo da festival zadrži svoj kvalitet i prepoznatljivost, a pre svega i nama i publici donosi jednu veliku radost. Mi smo srećni što ćemo u nedelju otvoriti manifestaciju i što ćemo nakon otvaranja već u 19 časova imati priliku da prikažemo prvu predstavu iz Takmičarskog programa i da narednih dana publika uživa u svemu onome što smo pripremili”, kaže Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta.

U okviru festivala, od 19. do 22. septembra u sali 212 Otvorenog univerziteta, održaće se trinaesto izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade.

“Ovaj forum okuplja istraživače iz različitih delova sveta i verujemo da to okupljanje ima dejstvo na budući kvalitet predstava pozorišta za decu i mlade, jer deca zaslužuju najbolje pozorište. Posle svakog foruma mi štampamo zbornik radova sa foruma prethodne godine, tako da u budućnosti istraživači imaju mogućnost da istražuju onaj segment pozorišta koji se odnosi na pozorište za decu i mlade. Ovogodišnji 13. forum okuplja istraživače iz 12 zemalja, a osim iz Srbije doći će nam istraživači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Norveške…dakle okupljamo istraživače najvišeg ranga i kvaliteta, da ovde zajedno istražimo temu interkulturalnosti u pozorištu za decu i mlade i razvoj zajednice. Deca kada se upoznaju sa drugim kulturama, njihovo odrastanje je mnogo kvalitetnije i samim tim ima uticaj na razvoj zajednice”, istakla je Marijana Prpa Fink, rukovodilac Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti.

Osim Takmičarskog programa festival će pratiti izložbe, kreativne radionice za decu, filmski program i promocije knjiga. Detaljan program možete pogledati na sajtu www.lutfestsubotica.net.