Književna tribina posvećena stogodišnjici Duška Radovića u četvrtak u SKC-u

Povodom obeležavanja jubileja stogodišnjice rođenja Duška Radovića, u četvrtak, 21. septembra, u SKC „Sveti Sava“ biće održana književna tribinu, u okviru 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Početak je u 19 časova.

„Ovo kapitalno izdanje – sa obiljem do sada neobjavljenih Duškovih tekstova, crteža, beležaka, arhivske građe, fotografija i memorabilija, priredila je Zorica Hadžić profesorka Srpske književnosti 19. i 20. veka na Univerzitetu u Novom Sadu.
Neizmeran doprinos monografiji su, kao saradnici, dali i naslednik Duška Radovića, Miloš Radović i Matija Bećković kojeg za Duška vezuje dugogodišnje prijateljstvo. Bećković se u knjizi pojavljuje kao neka vrsta naratora čije pripovedanje povezuje građu“ – piše u najavi.

Duško Radović (1922-1984) je najčitaniji i najcitiraniji pisac, velikan pisane reči i društveni kritičar, analitičar i neprevaziđeni poznavalac našeg mentaliteta, jedini je autor sa ovih prostora čije knjige su prodate u skoro milion primeraka. Smatra se autentičnim jezičkim genijem i predstavlja jedinstven fenomen naše kulture.

U književnoj tribini učestvuju autorka Zorica Hadžić, Jovana Vojvodić i moderator dr Zoran Đerić.