22. Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva – istorija, kultura i običaji

Pod sloganom „Tragom bunjevačke prošlosti”, u organizaciji KUD „Bunjevka” održan je 22. po redu Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, tradicionalna manifestacija koja već dve decenije promoviše istoriju, kulturu i običaje pripadnika bunjevačke nacionalne manjine.

U okviru dvodnevnog programa, promovisano je treće izdanje molitvenika „Nebesko janješce” za bunjevački i šokački naraštaj, autora Mije Mandića starijeg, poznatog bunjevačkog prosvetitelja, pokretača novina, kalendara i molitvenika, dok je drugo veče bilo rezervisano za muzički događaj, koncert „Svirci naši”, koji je bio posvećen obeležavanju 105 godina od rođenja Luke Nimčevića – Džaje, nakon čega je održana projekcija filma i izložba fotografija o pomenutom harmonikašu. Moj deda, Mijo Mandić bio je pod pokroviteljstvom čuvenog rodoljuba i prosvetitelja Bunjevaca, biskupa Ivana Antunovića koji ga je uzeo pod svoju zaštitu. Završio je Učiteljsku školu u Kalači, a biskup je želeo da on bude sveštenik, međutim opredelio se da bude narodni učitelj, jer dolazilo je doba kada nije samo crkva vodila računa o prosvećivanju, već i učitelji. S obzirom na to da on nije postao sveštenik, izdao je molitvenik „Nebesko janješce”, verovatno pod uticajem biskupa, ali šta je tu važno, važno je to što je taj molitvenik izdat na ikavici. Sam biskup se zalagao za jedan književni jezik koji bi objedinio ikavicu i jekavicu, odnosno da to bude ijekavica, međutim, Mijo Mandić se zalagao da se očuva i ikavica i on je preveo udžbenike, a ovaj molitvenik predstavlja jedan dokument koji potvrđuje da je ta taj dijalekt prisutan. Kada je pokrenuo novine „Neven” i to je izlazilo takođe na ikavici, tako da je to još jedan dokaz da je ona, između ostalog sačuvana, objašnjava Mijo Mandić stariji.

O programu i samom značaju festivala govorila je Kata Kuntić, predsednica KUD „Bunjevka”. Koliki je značaj Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva, mislim da bi o tome trebali da pričaju drugi, a ne ja, ali samim tim da je dvadeset drugi po redu i šta je sve prošlo kroz ove naše festivale, onoliko programa, onoliko ljudi i učesnika, mnogo predivnih stvari, bunjevačke kulture, mislim da ima značaj. Ponosni smo i na to što smo, na našu veliku žalost, sa vrlo malo sredstava ovo sve organizovali, ali zahvaljujući gradu Subotici smo uspeli da napravimo. Vrlo sam ponosna na oba programa, pogotovo na promociju molitvenika, festival se inače bavi istorijom Bunjevaca, ali mislim da ovo ima jedan poseban značaj za našu kulturu i bunjevštinu. Moram da naglasim da sam jako ponosna na veliki broj talenata koje je festival iznedrio, brojne teme koje je napravio i obradio za ove 22 godine, a koje su najviše bile vezane za kulturu i tradiciju našeg naroda i mislim da treba priznati da je Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva bio potreban za Bunjevce. Poruku koju festival ima je da se svi mi trebamo više baviti istorijom, kulturom i tradicijom, jer naša kultura je jako velika, da je još ovoliko nas koji se bavimo njom, mislim da se nikada ne bi potrošila i zato molim sve Bunjevce da se malo više pozabave, posebno istorijom o kojoj se vrlo malo zna.

 

Ono što je meni izuzetno drago je što je za ovaj 22. po redu Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, jedno veče posvećeno Miji Mandiću starijem i promocji trećeg izdanja molitvenika „Nebesko janješce”. Ideja je potekla još jako davno, ali se tek sada stvorila prilika da se to realizuje i da molitvenik ugleda svetlost dana. Važno je naglasiti da je molitvenik urađen po drugom izdanju iz 1894. godine, koje je izdato u Subotici i ono što je meni čast je da posle 129 godina imamo priliku da vidimo njegovo izdanje koje je Mijo Mandić izdao za decu i to je jedna vrednost koja je vredna da se zapiše, da ostane kao trag za buduća pokoljenja, da se zna da je bunjevački jezik bio u upotrebi, da se koristio i da mi svi koji smo svedoci sadašnjeg vremena, imamo priliku da upoznamo detaljnije svoju prošlost i ljude koji su deo te velike misije koja je i danas prisutna i koja je uvek praćena nekim problemima, ali koja istrajava, tako da će ovo izdanje molitvenika dati jednu budućnost za mlađi naraštaj, naglasila je Tamara Babić, predsednica UG „Bunjevačka kasina”.

Festivalskom programu prethodilo je polaganje cveća na grob Mije Mandića, na Bajskom groblju.