U poslednjih mesec dana sve učestalije krađe na Pravoslavnom groblju

Na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi unazad mesec dana sve su učestalije krađe. Prema informacijama koje smo saznali od članova oštećenih porodica, lopovi sa spomenika skidaju slova od mesinga, uništavaju pogrebni materijal i kradu metalne vaze, ali i stvari koje porodice ostavljaju pokojnicima na grob, a koje za njih osim emotivne nemaju nikakvu drugu vrednost. Policija je tokom jučerašnjeg dana izvršila uviđaj, a sa kamera koje pokrivaju deo groblja uzet je materijal, pa se oštećeni nadaju brzom pronalasku počinilaca, jer se sumnja da je u pitanju grupa vandala koja skrnavi nadgrobne spomenike.

Kako objašnjava naša sugrađanka M.S. ovi nemili događaji se ponavljaju unazad mesec dana. “Nažalost, na grobu mojeg sina se to desilo u noći između subote i nedelje, skinuta su mesingana slova i onda sam ja zvala policiju koja je došla, posle su se pojavili i istražni organi, obavestili smo i crkvu, međutim crkva već zna pošto je prethodni slučaj bio prijavljen u petak, 19. avgusta, jer se u noći između četvrtka i petka takođe desilo da su pojedini spomenici pokradeni. Vidi se da ovo radi jedna ista osoba ili ista grupa, zato što se radnje ponavljaju. Ovo se desilo velikom broju porodica, ovde su nažalost roditelji dece koja su sahranjena, pa smo mi ovde svakog dana. Novi deo groblja je pokriven kamerama, dok onaj najnoviji nije i policija je u petak uzela da pregleda kamere, nadamo se da će videti ko vrši krađu. Mi razmišljamo sve vreme kakav je to mentalni sklop ličnosti ili tih osoba, jer deluje da rade u grupi i ne znam šta ih navodi na to, jer ovo je zaista vandalizam, skrnavljenje spomenika i teško krivično delo. Ne radi se samo o tome da smo mi oštećeni materijalno, ovde je i duševna bol u pitanju”.

Naš sugrađanin Lj. L. međutim ističe da je u groblju bilo između sto i sto pedeset krađa. “Da niko iz crkve nije reagovao, niko nije “mrdnuo”, ništa. Kuće za čuvara nema, normalno je da su videli da niko ne vodi računa i krenule su krađe. Nažalost, ja sam tu preko četrnaest godina, svaki dan sam ovde i znam sve šta se dešava. Prvi dan kada sam zvao policiju i kada su doši na uviđaj, polomljena je slika na spomeniku i pokradene su stvari. Sve je izrovareno, jutros sam našao da je okvir skinut i polomljena je ruža. Zbunjen sam, sa strahom dolazim”.

“Sinu koji je preminuo pre tri godine, a kojem mi svake godine u njegovo ime organizujemo memorijalni turnir u fudbalu, medalju koje su svake godine dodeljivane za te turnire mi smo doneli da i on ima i one su ukradene. Pored toga nestali su krstevi, srce koje mu je brat posvetio. Ovo nije prvi put, u subotu popodne smo posetili grob i sve je bilo prisutno, danas smo zatekli da nema”, kaže B.P.

Redakcija sajta Subotica danas kontaktirala je Policijsku upravu, čije saopštenje očekujemo tokom dana, a koje ćemo objaviti odmah po njegovom pristizanju.