HronikaSubotica danas

MUP: U Srbiji nisu pronađeni “kids droga” i “snus”

Povodom informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama i u medijima da su se na tržištu u Srbiji pojavile psihoaktivne supstance u obliku žvaka, tzv. “kids droga” i “snus”, Ministarstvo unutrašnjih poslova obaveštava javnost da policijski službenici prilikom pronalaska bilo koje supstance za koju posumnjaju da je droga, istu oduzimaju, nakon čega se vrši dalje veštačenje u Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku kako bi se utvrdilo da li se radi o psihoaktivnoj supstanci, tj. drogi.

“Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova u prethodnom periodu nisu pronašli tzv. “kids drogu”, a razne droge u obliku raznobojnih tableta koje podsećaju na bombone se pojavljuju već decenijama. Snus je duvanski proizvod i ne nalazi se na spisku psihoaktivnih kontrolisanih supstanci koji je određen Pravilnikom o utvrđivanju spiska psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, što znači da nije droga”, poručuju iz MUP-a i dodaju da je potrebno da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ih upozore na sve opasnosti sa kojima se mogu suočiti i da upozore decu da ukoliko dođu u kontakt sa ovakvim supstancama iste ne uzimaju.

“Policijski službenici posebno prate bezbednosnu problematiku u školama i u zoni škola i u skladu sa tim preduzimaju sve potrebne mere i radnje na suzbijanju svih oblika kriminaliteta, a sprovode i niz preventivnih aktivnosti vezanih za borbu protiv droga”, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.