Voćarima nedostaju prerađivački kapaciteti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, pokrajnski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su, u Gornjem Tavankutu, hladnjaču male porodične firme „Su frut“ d.o.o. iz Donjeg Tavankuta koja se bavi proizvodnjom voća, kao i otkupom, čuvanjem, pakovanjem i izvozom voća i povrća.

Istakao bih značaj učešća na konkursima i nedavno objavljen konkurs za mlade, gde početnici u poljoprivredi mogu da ostvare povraćaj sredstava u iznosu do 90 odsto troškova svoje investicije. Nakon obilaska hladnjače, održan je sastanak sa voćarima iz Donjeg i Gornjeg Tavankuta na kome se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću, izjavio je ovom prilikom sekretar Božić a firmu Su frut naveo kao primer dobrog poslovanja, gde se isto odvija bez prekida i zastoja i gde već šestu godinu rade isti radnici.

Uverili smo se na kako ozbiljan način naši sugrađani vode svoj, izvozno usmeren, posao. Ovde postoje veliki kapaciteti, ne samo za uzgajanje kvalitetnog voća i povrća, nego i za njegovo skladištenje, pakovanje i izvoz, rekao je gradonačelnik Bakić dodajući da ova firmaizvozi kvalitetnu jabuku i to najvećim delom za veoma zahtevno rusko tržište. Cilj nam je da imamo što više ovakvih manjih porodičnih firmi koje ostvaruju uspehe u poljoprivredi, koje zarađuju, imaju zadovoljne zaposlene i najbolje tehničke uslove za rad. Grad Subotica će uvek u tome pomoći, pre svega kao najbolji most za saradnju svakog proizvođača sa nadležnim ministarstvom.

Tatjana Vidaković Vizin, proizvođač višnje i trešenje, ovom prilikom na pravu adresu iznela je gorući problem a koji se odnosi na nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Poznato je da je ‘Medoprodukt’ svojevremeno mogao da preradi sve što proizvede naše malo selo, pa i šire, međutim sada nemamo nijedan prerađivački kapacitet. To nam pravi veliki problem i voćarstvo je zbog toga na velikom gubitku. Verujemo da ćemo u skorije vreme da nađemo plasman koji je siguran za našu industrijsku robu.