ZU “Hercegovina” obeležilo deceniju postojanja

Zavičajno udruženje “Hercegovina” obeležilo je u subotu, 04. februara u sali Tehničke škole “Ivan Sarić”, u prisusutvu velikog broja zvanica i uz bogat kulturno-umetnički i zabavni program značajan jubilej, desetu godišnjicu postojanja.

Hercegovačko veče, koje je okupilo blizu 800 zvanica, ugostilo je i predstavnike iz Hercegovine, načelnike i predstavnike opština Bileća, Berkovići, Gacko, Ljubinje i grada Trebinja iz Istočne Hercegovine. Dragoslav Andrić, predsednik Zavičajnog udruženja “Hercegovina”, istakao je da je tokom deset godina postojanja udruženje organizovalo i učestvovalo u brojnim kako humanitarnim, tako i društvenim aktivnostima u Srbiji i inostranstvu.

“Tokom protekle decenije mi smo kao udruženje uradili mnogo stvari, pokušali smo da očuvamo običaje i tradiciju našeg kraja, a osim toga pokušali smo, koliko nam mogućnosti dozvoljavaju da pomognemo članovima udruženja. Od posebnih akcija koje smo sproveli istakao bih priliku da jednom od naših članova sagradimo dom, mislim da smo mi jedino udruženje u Srbiji koje je uz pomoć članova i dobrih ljudi, kao i donatora to uspelo da uradi. Pomagali smo i našem zavičaju Hercegovini, slali smo pomoć kada god je to bilo potrebno, učestvovali smo u obnovi crkve u Pribilovcima, učestvovali smo u sanaciji posledice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku, za šta smo dobili Povelju od Vlade Republike Srpske. Naše udruženje je pomagalo i socijalno-ugrožene članove naše lokalne zajednice, bez obzira da li pripadaju našem udruženju ili ne…Dakle imali smo niz humanitarnih akcija i ubuduće ćemo upućivati pomoć svima kojima je ona potrebna”, rekao je Andrić.

Ljubomir Pavlović, guslar i osnivač Guslarskog društva “Hajduk Veljko” u Subotici, istakao je da je ZU “Hercegovina” iniciralo formiranje škole gusala.

“Nama je interesantno da ko god ima neku ljubav prema tom drevnom srpskom instrumentu, može kod nas da pronađe trenutak pažnje i lično mog angažovanja u smislu da pokušamo da ga osposobimo i naučimo nekim prvim koracima ili nečemu više. Sama škola ima nekih desetak polaznika, bude tu povremeno ljudi koji dolaze jednom nedeljnom i nešto što mene raduje kao guslara je da su na najsevernijoj tački Srbije u Subotici, gusle toliko zastupljene i prihvaćene, u gradu koji je pun tradicije i ljubavi i mislim da je to nešto što je za veliku pohvalu i puno znači. Gusle su nešto sa čime se i rađa i umire, sa njima se raduje, sa njima se u boj kreće, osvajaju devojačka srca i to je naša istorija koja se prenosi sa kolena na koleno”.

Na svečanosti se prisutnima obratio i gradonačelnik Stevan Bakić, rečima da su mnogi pisali i govorili o značaju Hercegovaca, ali da o njima najbolje govori podatak da su najveća imena iz srpske nauke i kulture istraživala i pisala o liku i karakteru pripadnika ove etničke grupe.

“Hercegovci su dinarski tipovi ljudi, po prirodi učtivi i srdačni, a kraj iz kojeg potiču učinio ih je da budu skromni i pobožni. Sve je to uticalo na njihov karakter da budu oprezni i pažljivi, ali i veoma ponosni i poručujem vam da treba da budete ponosni na svoje slavne pretke i slavnu istoriju, svoje lepe običaje, jer to su Hercegovci. Posle jedne svečanosti poslali su mi jednu dosta ciničnu poruku u kojoj je pisalo: “Gde su Hercegovci, opet su zakasnili”, a ja im odgovaram: “Evo mojih Hercegovaca, nikad u većem broju i nikada nisu zakasnili, uvek su tu na vreme”. Zavičajno udruženje “Hercegovina” aktivno učestvuje u svim oblastima društvenog života Subotice i svojim aktivnostima doprinosi razvoju Grada, ali i uspeva da održi vezu sa svojim krajem i neguje tradiciju i običaje. Lokalna samouprava Grada Subotice uvek će im biti na raspolaganju i najveća moguća podrška”, naglasio je Bakić.

U zabavnom programu učestvovalo je kulturno-umetničko društvo iz Trebinja koje je izvelo pesme iz Hercegovine, a koncert su upriličili Aco Pejović koji je nastupio sa svojim bendom, Nebojša Vojvodić i Bojana Šarović. U okviru svečanosti uručene su i zahvalnice ovog udruženja, dr Luki Anđeliću, specijalisti ginekologije i akušerstva, Milijani Adamović, zubnom lekaru i majci desetoro dece, guslaru Ljubomiru Pavloviću i umetničkom rukovodiocu Ansambla nacionalnih igara „Jovan Dučić“, iz Trebinja“, Nebojši Ratkoviću, dok je posebna zahvalnica uručena Borivoju Vukajloviću, osnivaču Zavičajnog udruženja “Hercegovina”.