Zeleni Subotice nastavljaju se projektom čišćenja subotičkih šuma

U okviru projekta „Zaštitimo i očistimo Subotičku šumu“, koju sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Zeleni Subotice svakodnevno sakupljaju otpad iz gustih i teško pristupačnih delova Subotičke šume, u koje je nemoguće prići mehanizacijom i postaviti kontejnere. Manje grupe aktivista svakog radnog dana pune džakove otpadom i izvlače ih na prostor gde se naknadno postavljaju kontejneri zapremine od po 5 m3.

Svakog vikenda organizuju se veće akcije u kojima učestvuje između 25 i 40 ljudi koji džakovima sa otpadom pune kontejnere i dodatno uklanjaju divlje deponije. U subotu 19. februara tako su uklonjena 2 ilegalna migrantska kampa sa velikom količinom otpada i smeća.

Tehničku podršku Zelenima Subotice maksimalno pružaju JP „Vojvodina šume“ i JKP „Čistoća i zelenilo“ Subotica, bez kojih ova velika akcija ne bi bila moguća, ističu u svom saopštenju Zeleni Subotice.

Ovog vikenda se akciji pridružila i neformalna grupa „Naše malo nekome je sve“, koju predvodi Tijana Mijović, na čiju inicijativu je sav prikupljeni otpad selektiran i predat preduzeću „Eko feniks“ dok će prikupljena sredstva biti iskorišćena u humanitarne svrhe.

Zeleni Subotice zahvalili su se svojim aktivistima, volonterima i građanima koji im se u ovim akcijama sve više pridružuju jer je sama akcija  čišćenja Subotičke šume obimna i dugotrajna, sprovodi se na površini od 2.000 hektara od Makove sedmice prema Tresetištu i kako navode, svako je dobrodošao.

Zeleni Subotice su 2019. godine u sličnoj akciji očistili Kelebijsku šumu na površini od 1.400 hektara i tada uklonili preko 125 kubika otpada.