Udruženju slepih i slabovidih uručena dva tandem bicikla

Zahvaljujući neformalnoj grupi „Biciklom do čistijeg vazduha“, slepe i slabovide osobe, kojima je kretanje po gradu u velikoj meri otežano, od sada imaju priliku da budu fizički aktivne i uživaju u vožnji biciklom, budući da su im uručena dva tandem bicikla koja će biti na raspolaganju svim članovima.

U okviru nastavka projekta “Tandem blinde bike”, koju sprovodi nefromalna grupa “Biciklom do čistijeg vazduha”, a koji je podržala fondacija “Trag” kroz program “Aktivna zajednica”, Udruženju slepih i  slabovidih uručena su dva pomenuta bicikla.

“Ceo projekat za cilj ima da pomogne slepim i slabovidim osobama, da podigne njihovu mobilnost i njihovo učešće u zajednici. Zahvaljujem se i donatorima iz Subotice koji su prepoznali značaj ovog projekta, i donirali nam dodatnu opremu, odnosno svetla, lance i zaštitnu opremu. Suština je da se ovim ljudima omogući da voze bicikl, što u prvi mah deluje teško, pa i nemoguće. Ali, upravo ovi bicikli omogućavaju da slepa ili slabovida osoba, koja sedi nazad, aktivno učestvuje u vožnji – okreće pedale, može da koči, menja brzine. Već smo imali jednu zajedničku vožnju, i predstoji nam još jedna kada će aktivisti naše grupe voziti zajedno sa članovima udruženja.” – kaže Goran Gabrić iz neformalne grupe “Biciklom do čistijeg vazduha”.

Bicikli će se ubuduće nalaziti u dvorištu Udruženju slepih i slabovidih, kako bi svim članovima bili na raspolaganju, kada god to požele.

“Ovo nam u velikoj meri znači, jer i slepi i slabovidi vole da budu fizički aktivni. Hvala svima koji su prepoznali našu potrebu.” – kaže Danijela Pejić, zaposlena u Udruženju slepih i slabovidih Subotica – “Vozićemo se zajedno, volela bih da prva vožnja bude na Palić, gde možemo da uživamo u njegovim lepotama, kao što će uzivati I ostali članovi našeg Udruženja, a ima nas više od 480 članova.” nadovezuje se Valentina Lazarević, sekretarka Udruženja, rekavši i da je tandem bicikl zahtevniji za vožnju od običnog, ali da će se vežbom usavršiti i u toj aktivnosti.