Udruženje “Ekoslavija” pokrenulo Inicijativu za uvođenje subvencionisane kupovine bicikala

Udruženje “Ekoslavija” je održavajući istoimeni festival, nastavilo da radi na promociji ekoloških principa i održivih rešenja u saobraćaju, s toga je pokrenuta Inicijativa za uvođenje subvencionisane kupovine bicikala. Prikupljanje potpisa organizovano je proteklog vikenda, a isto će biti organizovano i sledećeg, kažu u ovom udruženju.

“Mi smo i ranijih godina bicikle promovisali u te svrhe, a ove godine smo odlučili da idemo korak dalje, pa smo pored zajedničkih bicklističkih vožnji, kojima animiramo naše građane bicikliste, pokrenuli prikupljanje potpisa podrške do početka novembra, kojima želimo da pokrenemo Inicijativu za uvođenje subvencionisane kupovine bicikala građanima od strane Lokalne samouprave. Tu mogućnost smo videli prethodnih godina u većim gradovima u Srbiji poput Beograda i Novog Sada, a slične inicijative su podržali Sombor i Niš”, kaže Boris Telečki ispred udruženja “Ekoslavija”.

Telečki ističe da, iako možda na prvi pogled izgleda simbolično, u udruženju smatraju da je to dobra stvar, jer se na taj način podstiče korišćenje bicikala i održivije kretanje u gradu. “Primećujemo da su navike čudo, a ljudi negde iz komocije vrlo često za neke razdaljine koje nisu zahtevne i ne moraju da uključe automobil, isti ipak koriste. Želimo da malo utičemo na promenu navika naših sugrađana, a ukoliko bi Grad prepoznao i podržao jednu takvu subvenciju, pretpostavka je da bi se građani javljali i dobijali nove bicikle i bili bi podstaknuti na to, jer zaista primećujemo veću gužvu u gradu, a znamo koliko su bicikli jednostavnije rešenje, nisu zagađivači životne sredine, a i održiviji su način prevoza. Potpisi  treba da daju jednu težinu čitavoj toj priči koja je svakako ekološka, a festival “Ekoslavija” želi da promoviše ekološke principe”, naglašava Boris Telečki.

Građani su imali priliku da podrže ovu inicijativu tokom održavanja festivala “Ekoslavija”, a to će moći da učine i sledećeg vikenda u okviru Nedelje mobilnosti, kada će biti organizovana i zajednička vožnja biciklama, a potpisi će se prikupljati i tokom oktobra, kao i putem društvenih mreža. Cilj je da se Inicijativa podnese Skupštini grada pred planiranje budžeta za narednu godinu.