U Čantaviru pri kraju radovi na bušenju bunara za pijaću vodu

U Mesnoj zajednici Čantavir u toku su završni radovi na bušenju novog bunara za pijaću vodu, koji osim meštana ovog dela grada snabdeva i stanovnike Bačkog Dušanova. U gradskom budžetu je za ove namene izdvojeno 20 miliona dinara.

Đerđ Šugar, direktor JKP “Vodovod i kanalizacija”, naglasio je da je svih pet bunara bušeno početkom devedesetih godina, a da je njihov životni vek otprilike 30 godina, što dovodi do zaključka da je došlo vreme za izgradnju novih.

“Mi smo izvođače uveli u rad krajem decembra, koji imaju 240 dana da izbuše i opreme oba bunara, a pošto smo imali dosta blagu zimu radovi su bili konstantni i sada se privodi kraju njihovo opremanje. Inače, Čantavir ima 47 kilometara vodovodne mreže, što govori da je pokrivenost između 70 i 80 odsto, ostaje nam još jedno 10 kilometara koje treba da pokrijemo, odnosno malo više od 2.900 potrošača. Pijaća voda je ovde dosta kvalitetna, ovaj novi bunar izbušen je na 124 metara, vodu dobijamo iz dva vodena sloja koja se nakon dezinfekcije distribuira potrošačima. Kada se završe radovi dolazi onaj najteži deo, odnosno ispiranje, kontrola i dezinfekcija vode i kada svi parametri budu dobri, bunar ćemo pustiti u zajednički distributivni sistem”.

“JKP “Vodovod i kanalizacija” konstantno prati situaciju u kojoj se oni nalaze bunari u Čantaviru. U poslednje dve godine izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za dva bunara, dakle dobijene su dozvole za bušenje, a u prvoj fazi radova izbušen je jedan bunar. Ovaj vodozahvat snabdeva pijaćom vodom oko tri hiljade domaćinstava i veoma je bitno da bunari budu stabilni, da bi se vodosnabdevanje za potrošače odvijalo nesmetano”, istakla je Hargita Erči, članica Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodne saradnje.

“Želim da se  zahvalim Gradu što misli na to da svi imamo kvalitetnu pijaću vodu i očekujem da će to raditi i ubuduće”, rekao je Atila Andraš Đuričin, predsednik Saveta mesne zajednice Čantavir.

Radovi će biti gotovi za mesec dana, a bunar će u rad biti pušten najverovatnije u maju mesecu.