Spasovdan obeležen u Subotici

Svečanom liturgijom u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, blagosiljanjem žita i litijom kroz centar grada, u Subotici je danas obeležen Spasovdan, gradska i hramovna slava. Kako običaj nalaže, vernici su nakon liturgije ophodili oko hrama, nakon čega su krenuli u litijsku šetnju kroz grad, krećući se Zmaj Jovinom i Borovom ulicom, centrom grada i ulicom Đure Đakovića.

 

Otac Dragan Stokin, govoreći o značaju obeležavanja ovog praznika, istakao je da su ljudi danas retko sposobni, zbog pozicije ličnog stava, odnosa i pozicije svoje svesti, da shvate značaj ovog praznika koji crkva blagovesti, proslavljajući pobedu života nad smrću, smisla nad besmislom i radosti nad tugom.

“Svi smo svesni da smo prolazna bića i konačno imamo svoj kraj koji je za sve nas apsolutno neprihvatljiv, jer nismo bića za smrt i propast. Zlo čoveku jako teško pada, izuzev ukoliko nije u nekoj prelesti da je to nešto dobro, ali pre ili kasnije kada se suoči šta je istina tog što je zavoleo, onda ipak mu treba spasitelj i izbavitelj, jer mi hrišćani imamo jedan realan opit toga da jer Hristos došao na zemlju, da je Bog stvorio svet, ali ne za propast. Nije Bog đavo pa da dopušta da svet uzalud pati i da se umnožava smrt rađanjem, nego je stvorio svet za večnu radost u jedinstvu i zajednici sa njim. Mi se živeći ovde, ako smo hrišćani, pretačemo iz onog što je privremeno u ono što je večno, na Bogu večnom utemeljeno i otuda je to nešto što sasvim drugačiju notu života daje, da bude vesela i puna nade, snage i vitalnosti. Na današnji dan se desilo ono što je nama na najveću utehu, ne samo da je Hristos, dakle čovek po prirodi svojoj i punoći kao mi pobedio smrt, nego je tu prirodu našu koja je do tog momenta bila apsolutno propadljiva, prema predanjima apostola vazneo na nebesa. Hristos je telo truležno preveo u netruležno, vazmevši se na nebo i učinivši time prirodu koja participira u načinu božanskog postojanja. Jednako čovek žedni za večnim životom, bio on hrišćanin ili ne, čezne za rajem, jer nijedan čovek ne voli nevolju”.

 U završetku Spasovdanskih svečanosti, danas u 17 časova u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg održaće se Večernje bogosluženje uz rezanje slavskog kolača i blagoslov žita, a sat vremena kasnije u porti hrama biće održan koncert etno muzike, gde će nastupiti učenici Odseka za tradicionalno pevanje Muzičke škole, Jana Stevanović i grupa “Iskon”. Organizator Spasovdanskih svečanosti je Uprava Srpske pravoslavne Parohije subotičke.