Radovi na prugi Subotica – Horgoš u završnoj fazi

Radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Subotica – Horgoš u završnoj su fazi, a radovi na izgradnji i rekonstrukciji pruge, kao i na postavljanju kontaktne mreže i elektrifikaciji  pomenute deonice završeni su 15. maja, šest meseci pre ugovorenog roka za završetak čitavog posla, saopštilo je danas preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije”.

Duž čitave deonice od Subotice do Horgoša i granice sa Mađarskom predstoje završne aktivnosti, a novoizgrađena kontaktna mreža iznad pruge je pod naponom i predstoji njeno priključenje na elektrodistributivni sistem.

“Ova pruga, jedna je od najmodernijih elektrificiranih evropskih železničkih deonica, kojom će putnički vozovi saobraćati brzinom do 120 kilometara na sat, a vozom između Horgoša i Segedina će se putovati 35 minuta. Izgrađeni su novi infrastrukturni objekati, kao što je podvožnjak u Subotici, zatim dva podhodnika u Paliću i Horgošu, kao i dva stajališta – Javna skladišta Subotica i Hajdukovo. Za potrebe ove modernizovane pruge izgrađena su i četiri objekata za signalno-sigurnosna i telekomunikaciona postrojenja, i to u stanicama Palić, Bački Vinogradi i  Horgoš, kao i na stajalištu Javna skladišta Subotica, a novo železničko postrojenje izgrađeno je i u stanici Bački Vinogradi. Teretni vozovi novoizgrađenom prugom saobraćaće brzinom do 100 kilometara na sat”, navode u ovom preduzeću.

Pruga Subotica – Horgoš će se u stanici Subotica priključivati na brzu prugu Beograd – Budimpešta i tokom izgradnje i na srpskoj i na mađarskoj teritoriji predstavljaće alternativni pravac za odvijanje saobraćaja vozova, posebno teretnih. Rok za završetak radova je novembar 2022. godine, a ugovorena vrednost posla iznosi oko 10,2 milijarde dinara.