Pronađena kolekcija antikvitetnih novčića u autobusu

Carinici su u saradnji sa policijom 4. februara 2022. godine na izlazu graničnog prelaza Horgoš, sprečili pokušaj da kolekcija neprijavljenih antikvitetnih novčića bude izneta iz zemlje.

Slučaj je otkriven kada je među putnicima autobusa domaćih registracionih oznaka koji se iz Beograda kretao ka Budimpešti, otkriven jedan numizmatičar.

Naime, vršeći kontrolu putnika pomenutog autobusa, za detaljan pregled je izdvojen 45-godišnji ruski državljanin u čijem su novčaniku pronađena 23 antikvitetna novčića srebrne boje i jedna stara novčanica od 500 rubalja.

Najveći broj otkrivenih antikvitetnih novčića datira iz 19. veka, ali je među njima bilo i starijih, pa je tako jedan “domino benedict“ iz 1652. godine. U kolekciji su se našli novčići raznih valuta među kojima su najbrojniji franci, ali je bilo i leva, dolara i pezosa. Prema preliminarnim procenama vrednosti kolekcija je vredna oko 10.000 evra, a među najvrednijim novčićima je franak “belgique“ iz 1830-1880. čija je vrednost procenjena na 2.200 evra.