Održan mini festival “Učimo da se družimo”

Povodom obeležavanja Svetskog dana mentalnog zdravlja i prvog Festivala mentalnog zdravlja u Subotici, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje, Dom zdravlja i Opšta bolnica, u partnerstvu sa predškolskim ustanovama Subotice, organizovali su u utorak, 11. oktobra u atrijumu Biznis centra „Galleria“ mini festival dečije radosti „Učimo da se družimo“.

U okviru mini festivala održana je izložba, gde su prikazani radovi mališana o zdravlju, koji su nastali u okviru likovnog konkursa, a koji je za predškolske ustanove na temu „Moj najbolji drug“ bio raspisan u septembru. Upriličena je dodela nagrada za najuspešnije radove, a organizatori su pripremili bogat program u vidu recitovanja, pevanja, igara i plesnih tački.

Mališani vrtića “Kolibri” predškolske ustanove “Naša radost” Tamara Nađ, Jovana Katić i Lazar Tatić su nam o drugarstvu rekli sledeće: “Drugarstvo je kada se neko druži i kada se neko igra zajedno, drugarstvo je kada se sa nekim družiš, igraš lepo i treba da imamo drugove kako bi pomogli jedni drugima, da ih jako volimo i pazimo”.

“Važno je od najmlađeg uzrasta krenuti priču o mentalnom zdravlju, a deca zapravo najbolje razumeju jezik umetnosti i kulture, dakle tu ekspresiju kroz neki izražaj, gde mogu nekako da pričaju i o emocijama, da gledaju šta to prepoznaju u tim radovima i onda možemo prepoznati neke probleme kod dece i reagovati na vreme”, rekao je Mladen Milić, koordinator Festivala mentalnog zdravlja.

“Da bi to dete dobilo priliku da ostvari svoj pun potencijal u mentalnom zdravlju, ključno je da se pobrinemo da bude u okruženju koje je prepuno ljubavi, jer ljubav briše sve granice i prepreke, ali pored nje su važni i sigurnost i bezbednost koje deca treba da osećaju u tom okruženju, kao i igra kroz koju oni treba da savladaju i upoznaju sebe, da spoznaju šta su emocije, osećanja druge dece, da ih prepoznaju i na adekvatan način izražavaju. Zadovoljstvo je raditi sa decom, ali i vrlo teško, ali u suštini deca su vrlo otvorena i iskrena i kroz ovaj jednostavan likovni izražaj koji smo radili u okviru prvog Festivala mentalnog zdravlja, mi smo ustvari uputili poruku “učimo da se družimo”, želeli smo da poručimo deci da razumeju šta ustvari podrazumeva socijalizacija i koliko je drugarstvo važno za sveukupno zdravlje. Zaista od najranijeg uzrasta moramo da učimo decu nekim osnovnim veštinama koje se tiču socijalne komunikacije i to je zadatak svih nas odraslih. Deca su uvek spremna da nas prate i kada gledamo njihove crteže, mi ustvari vidimo kompletan unutrašnji svet, njihova razmišljanja, a takođe vidite okruženje u kojem oni odrastaju, oni sve to prikažu kroz svoje crteže. Negde na nama odraslima je da im zaista pružimo priliku da odrastaju u jednom zdravom okruženju, koje će dati mogućnost da razviju pun potencijal kako fizičkog, tako i mentalnog zdravlja”, istakla je dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje.

Dodala je da ovim festivalom organizatori žele da upute poruku svima onima koji brinu i rade sa decom, koliko je uzrast predškolskog uzrasta zaista vrlo ranjiv i ključan za formiranje, kako emotivne tako i psihičke stabilnosti jednog deteta. Dodala je da je upravo taj period od izuzetne važnosti, zbog toga što predstavlja osnovu za buduću ličnost koja će se razviti kada deca odrastu.