Obeleženi Svi sveti

Rimokatolička crkva i vernici obeležili su 01. novembra praznik Svi sveti, a danаs je Dan mrtvih ili Dušni dan. Reč je o značajnijim praznicima, kada se obilaze i čiste grobovi preminulih, pale sveće i odaje počast onima koji više nisu među nama. Pravoslavni vernici u subotu, 05. novembra obeležavaju Mitrovske ili jesenje Zadušnice, koje se praznuju pred Mitrovdan 08. novembra.

Obeležavanje ovih praznika datira još iz 4. veka, a prema predanju sveti Jovan Zlatousti pominje da se slavio „Dan Gospodnji svih Svetih“ prve nedelje posle Uskrsa, dok je u Rimu papa Bonificije IV početkom 7. veka antički Rimski Panteon posvetio „Djevi Mariji i svim svetima“ i naložio da se oni proslave u petak posle Uskrsa. Ova dva praznika se u pojedinim zemljama. tretiraju kao nacionalni praznici, a u našem gradu koji predstavlja jednu multietničku sredinu, ovim danima pridaje se veliki značaj. Osim u Katoličkoj crkvi, ovaj praznik se obeležava i u Engleskoj, kao i u mnogim evangelističkim crkvama, a njegovo obeležavanje zavisi od običaja od države do države.

U ove dane, veliki broj naših sugrađana posećuje subotička groblja, a pored cveća, sveća i nezaobilaznog kestenja, Subotičani imaju priliku da pazare i tradicionalne slatkiše i igračke, jer se na ulazu u groblja postavljaju štandovi sa raznovrsnom ponudom. U razgovoru sa našim sugrađanima, saznali smo da ovi dani za njih imaju poseban značaj i predstavljaju tradiciju koju nikako ne prekidaju.

“Dolazim na groblje i tokom godine, a pogotovo za Sve svete i Dan mrtvih. To su dani kada posećujemo večne kuće naših preminulih članova porodice. Za moju porodicu ovi dani imaju veliki značaj”, kaže naša sugrađanka. “Praznik Svi sveti poštujem od kada znam za sebe, a ovim danima obavezno dolazim na groblje. Nekada sam znao dolaziti dan ranije ili kasnije zbog gužve, ali uvek oko ovih dana donesem cveće”, ističe jedan naš sugrađanin.

Cene cveća zavise od vrste i veličine, odnosno da li je rezano ili saksijsko i kreću se od 100 do 400 dinara. Najtraženija je hrizantema, koja se smatra simbolom ovih praznika, a ona košta od 100 do 200 dinara, gerbera se može naći po istoj ceni, ruže od 150 do 200 koliko košta i margareta, a gladiola je od 120 do 150 dinara. Cena saksijskog cveća u zavisnosti od vrste se kreće od 150 do 400 dinara.

Pravoslavni vernici u subotu, 05. novembra obeležavaju Mitrovske ili jesenje Zadušnice, koje se praznuju pred Mitrovdan 08. novembra, posvećen Svetom velikomučeniku Dimitriju. Vojskovođa Dimitrije Donski zamolio je Sv. Sergija Radonješkog da održi pomen palim vojnicima i da se to čini svake godine na taj dan, a vremenom to je postalo pominjanje svih upokojenih, a ne samo vojnika. Na ovaj način vernici se kroz molitvu sećaju preminulih rođaka i prijatelja, pale sveće i drže parastose i pomene za pokoj i mir njihovih duša.