Mihajlović: Nema niti će biti problema sa snabdevanjem i isporukom naftnih derivata

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su za domaće tržište obezbeđene dovoljne količine nafte, naftnih derivata i gasa, da snabdevanje nije ugroženo i da nema nikakvih ograničenja u kupovini naftnih derivata.

Prema njenim rečima, u rezervama ima dizela i benzina za 60 dana, mazuta za 122 dana, a u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru 100 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za narednih deset dana, istakla je Mihajlovićeva, a preneo RTS.

„U Srbiji nema nikakvih problema sa snabdevanjem i isporukom nafte i naftnih derivata, niti će biti restrikcija u kupovini“, izjavila je ona i poručila da je država na vreme obezbedila dovoljne količine energenata u rezervama i da nema prekida u snabdevanju, uprkos ratu u Ukrajini i svakodnevnom rastu cena na tržištu. „I država i naftne kompanije su obezbedile dovoljno rezervi i nema potrebe da iko brine o nestašicama derivata. Država je odgovornom finansijskom politikom obezbedila stabilnost i na vreme smo preduzeli sve mere kako ne bi došlo do nestašice energije i energenata, uprkos krizi koja postoji na svetskim tržištima i svakodnevnom rastu cena energije i energenata na berzi“, poručila je ministarka.