Ljubitelje oldtajmera spaja ljubav, koju nesebično dele

Vikend za nama, protekao je u znaku oldtajmera. Kako to tradicionalno biva, prvog vikenda u junu, Međunarodni oldtajmer klub “Subotica” organizovao je izložbu reli i oldtajmer vozila na tri lokacije.

Originalni mercedes, zvani Ponton, iz davne 1959. godine, najstarije je vozilo koje je, ovim povodom, stiglo na sever Bačke. Kažu, retkost i raritet. Kod vlasnika Mila je već dvanaest godina, koji je sa svojim „mezimcem“ do sada obišao sve zemlje u regionu. Poneke i više puta.

Ovaj model mercedesa je moja ljubav. Oduvek sam želeo da ga imam. Imao sam pre „repaša“, ali sam uvek želeo Pontona, jer je gospodski automobil i pravi oldtajmer. Mnogi kažu da je ovaj hobi skup, on i jeste skup, ali za ljubav se ne pita cena. Ljubav je ljubav. Ljubav je najlepša stvar na svetu, a kad neko nešto voli – za to mora biti spreman da plati. Na ovaj ili onaj način. Kao i sve drugo u životu. Sa svojim autom obišao sam Sloveniju, Bosnu, Mađarsku, Češku, Srbiju, ma nema gde nisam išao. Čim imam slobodnog vremena ja putujem u svom Pontonu. Recimo, svaki vikend koristim za odmor i obilazak mojih prijatelja po zemljama u okruženju. To su ljudi koji vole stvari koje i ja volim – oldtajmere. Kada se sastanemo, mi ne pričamo ni o poslu, ni o politici, ili o novcu, niti bilo šta slično, razgovaramo samo o ljubavi prema starim automobilima. I to je najlepše, kaže Mile Dragić, učesnik Međunarodnog oldtajmer skupa, koji je došao iz Hrvatske, a član je i Oldtajmer kluba „Žarkovo“.

Među izloženim primercima, pored originala, bilo je i replika. Poput prikazanog Reno-a 4 – TL, modela iz ’78 godine. Njime su se najviše oduševili mališani, jer je restilizovan u vatrogasno vozilo, a čiji je ponosni „gazda“ volana, član operativne jedinice Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Matica“ iz Subotice, licencirani dobrovoljni vatrogasac, ali i radio amater prve klase.

Ovaj model renoa je sada s nekim prepravkama, koje su urađene po mom ukusu. Auto sam nasledio od mog dede, koji je nažalost pokojni. Kad sam bio mali, deda me je njime vozio u obdanište i školu, a kasnije, kad se on razboleo i nije mogao da vozi, ja sam njega njime vozio u nabavku, apoteku,… Otuda ta neka ljubav prema oldtajmerima. Sećam se da sam još u mlađim danima, tačnije kad sam imao tri godine, već znao trideset različitih modela automobila i umeo da ih razlikujem kad ih vidim na ulici u gradu. Ovaj reno pre nije bio vatrogasni, bio je u original izdanju. Sada je replika vatrogasnog modela, po uzoru na originalni model kakav je bio u Francuskoj. Kod njih je Reno 4 postojao kao komandno vatrogasno vozilo, verzija sa četvoro vrata, kao što je ovaj, a bila je i furgonet verzija. Imam dve makete, iznad kontrolne table u mom oldtajmeru, koje verodostojno prikazuju kako su oni nekada izgledali. Inače, ovog oldtajmera sam opremio i radio stanicom sa VHF frekvencijama, tako je on sada „tri u jedan“ – objedinjava radio amaterstvo, sam je oldtajmer i ima veze s vatrogastvom, priča nam mladi Ljubomir Jancić, član Međunarodnog oldtajmer kluba, naš Subotičanin.

Tokom subotnjeg prepodneva, prvi su priliku da vide oldtajmer i reli vozila imali Tavankućani, budući da su vozila bila izložena u krugu tamošnje crkve. Potom su se posle podne uputili ka Prozivci, na plato ispred bazena, dok su nedeljno jutro proveli na gradskom trgu, gde su ih razgledali mnogobrojni ljubitelji ovakvih vozila, ali i poneki radoznali prolaznici.

Na ovogodišnjem međunarodnom susretu reli i oldtajmer vozila bilo je sedamdesetak četvorotočkaša i dvotočkaša, čiji vlasnici su iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Rumunije, a neki od njih prešli su put od po više stotina kilometara kako bi ih izložili pred Subotičanima. Prvog dana skupa, bilo je preko stotinu učesnika i 70 vozila na izložbi, dok je drugog ostalo pedesetak, jer su poneki gosti pošli ranije kućama imajući u vidu da se vraćaju u svojim oldtajmerima za koje važi da se ne voze radi brzine nego zbog lagane vožnje i uživanja u istoj. Po rečima organizatora, Filipa Bjelice, na proputovanje u svom posebnom vozilu bio je i dvojac, otac i ćerka, koji su u naš grad stigli iz Rijeke i prešli najduži put od svih ovogodišnjih učesnika. Oni su došli fićom, pa se samim tim i uputili nazad u Hrvatsku – na vreme.

Sve nas spaja ljubav prema oldtajmerima, i naravno svi volimo druženje. Međunarodni oldtajmer klub Subotica je jedini, na ovaj način specifičan klub u kompletnom regionu, upravo zbog svog međunarodnog “karaktera”. Mi imamo članove iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Mađarske, Makedonije i Rumunije. Brojimo 80 članova. Jedini smo klub koji ima grb matičnog grada na svom grubu, dodao je Filip Bjelica, predsednik Međunarodnog oldtajmer kluba Subotica.

Kaže da ovaj hobi opstaje zahvaljujući ljudima, čija pasija je jača od svega. Postoji, kako dalje priča, centralni problem koji se nadaju da će se u skorijoj budućnosti rešiti. Zakonsko neprepoznavanje oldtajmera otvara probleme teže registracije, jer ne postoje beneficije, takođe veliki problemi su kod tehničkog pregleda, a registracija se plaća kao za normalno vozilo iako se oldtajemr vozi svega nekoliko puta godišnje.

Ukoliko pričamo o regionu, jedino još Srbija nije rešila pitanje oldtajmera. Kompletan region je pronašao rešenje za to, poslednja u tom nizu je Crna Gora, a mi još nikako. Naime, mi radimo tehnički pregled i sve ostalo kada je u pitanju registracija kao za nov auto ili kao da smo ga iz salona uzeli, dok u drugim zemljama imate sve sertifikate za vašeg oldtajmera gde se ono tumači kao povezno vozilo ili imate OT (oldtajmer) table. Kada ljubitelji oldtajmera iz okolnih zemalja registruju svoje automobile, njih to izađe dosta jeftinije. Nadamo se da će se taj problem rešiti ove godine. Treba imati u vidu i da se taj auto vozi faktički dva, tri meseca u godini. Jedino sam ja, u regionu, ovog januara bio organizovao Drugi zimski reli “Subotica – Sarajevo”, gde sam odvezao trideset i pet automobila do Sarajeva i nazad. Pre nas je tako nešto na evropskom tlu bilo zabeleženo jedino u Monte Karlu, objašnjava Bjelica.

Međunarodna povorka reli i oldtajmer vozila, nalik ogledalu jednog doba, po 12. put je okupila sve one željne da promovišu postojanje „oldtajmera“ i nostalgiju starih vremena.