Koliko košta praznična trpeza?

Rimokatolički vernici koju poštuju Gregorijanski kalendar, u subotu, 24. decembra obeležavaju Badnji dan, a u nedelju, 25. decembra Božić tradicionalno verskim obredima i porodičnim okupljanjima. U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, građane ovih dana možemo zateći kako se u gradu i na subotičkim pijacama snabdevaju neophodnim namirnicama, koje će poslužiti na prazničnoj trpezi, ali i poklonima koje su namenili svojim najdražima.

I pored teške finansijske situacije, Subotičani čuvaju običaje i tradiciju kada je Božić u pitanju, a svako na svoj način i u skladu sa svojim mogućnostima obeležiće predstojeće praznike. Sugrađani sa kojima smo razgovarali, kažu da su manje – više sve kupili i pripremili za tradicionalnu trpezu. Najveće gužve zabeležili smo u ribarnicama, ali se u redovima nije čekalo duže od nekoliko minuta.

Ukoliko još uvek niste obavili božićnu kupovinu, predstavljamo Vam cenovnik pojedinih proizvoda koji se ovih dana najviše kupuju. Ukoliko još uvek niste kupili jelku, na Mlečnoj pijaci iste koštaju od 2 hiljade dinara u zavisnosti od visine i gustine, dok se cena jelki sa busenom kreću od 3 do 5 hiljada dinara. Ukrasne ikebane i venci koštaju od 150 dinara, a zeleno žito možete naći po ceni od 25 dinara u zavisnosti od veličine.

Od namirnica je svakako najtraženija riba, a ukoliko planirate da svojim gostima na večeri za Badnje veče poslužite šarana, za kilogram ove ribe izdvojićete od 700 dinara, dok kilogram oslića košta 739 dinara. Pastrmku možete kupiti po ceni od 780 dinara, dok je kilogram skuše oko 430 dinara. U ponudi je i gotova pečena riba, a cene se kreću sledećim redosledom: papaline od 85, šaran 200, skuša 120, pastrmka 160, brancin 200, som 279, orada 199 dinara, dok je cena pastrmke 175 dinara po komadu. Prženi puter bez kojeg pasulj za Badnje veče ne bi bio toliko ukusan košta 200 dinara. Kiloram jabuka može da se nađe po ceni od 50 do 100 dinara.

Cena kilograma očišćenih oraha kreće se od 1.200 dinara, suvih šljiva od 600, a lešnika od 1.000 do 1.200 dinara po kilogramu. Cena maka je od 180 do 400, pasulj od 250 dinara, a jaja su od 20 do 23 dinara. Ukoliko ove godine ne nameravate da pravite kolače, možete ih takođe kupiti na pijaci. Kilogram sitnih kolača je oko 1.000 dinara, a kolači se mogu kupiti i na komad, a cene se kreću od 180 dinara.