Javni poziv za dodelu 15 seoskih domaćinstava

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, raspisao je javni poziv za jedinice lokalne samouprave za dodelu sredstava namenjenih poboljšanju uslova stanovanja povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, sa boravištem u Srbiji, kroz dodelu pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje.

Realizacija Projekta „Reintegracija povratnika po sporazumu o readmisiji iz Nemačke i drugih zemalja EU kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja” je omogućena uz podršku globalnog programa Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Maksimalan iznos sredstava namenjenih poboljšanju uslova stanovanja povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji, kroz dodelu pomoći za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, odnosno odgovarajuće nepokretnosti za stanovanje, po jedinici lokalne samouprave, iznosi 4.528.925,55 dinara, dok je maksimalan iznos sredstava koji jedinica lokalne samouprave dodeljuje po porodičnom domaćinstvu, 1.509.641,85 dinara.

Javni poziv traje do 24. marta, nakon čega će biti izabrane jedinice lokalne samouprave koje ispunjavaju propisane uslove. Tekst javnog poziva, prijavni obrazac, kao i ostala dokumentacija nalazi se na zvaničnoj internet-strani Komesarijata za izbeglice i migracije. Globalni program „Migracije za razvoj“ (PME) deo je šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj.