Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih lica

Danas se obeležava Međunarodni dan nestalih lica, a Crveni krst ovom danu poklanja posebnu pažnju, jer je to prilika da se svi zajedno sećamo nestalih osoba i žrtava u oružanim sukobima, drugim situacijama nasilja, prirodnim nesrećama, ekonomskim i drugim migracijama i pozivamo na solidarnost sa njihovim porodicama koje imaju pravo da znaju sudbinu svojih voljenih.

Crveni krst Srbije učestvuje u rešavanju pitanja nestalih lica u oružanim sukobima, kao humanitarnom pitanju od neprocenjivog značaja i ove godine skreće pažnju javnosti da se i dalje, nakon trideset jedne godine od izbijanja ratnih sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije, još skoro 10.000 lica vodi kao nestalo u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu i Metohiji.

Prema podacima Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 9.876 lica nestalih tokom ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije. Od početka 2022. godine, do kraja jula meseca, rasvetljena je sudbina svega 56 lica. Od ukupnog broja nestalih, podaci Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i nadležnih organa u Republici Srpskoj govore da je oko 3.700 lica srpske nacionalnosti, navode u Crvenom krstu.

Tim povodom, volonteri gradske organizacije će sugrađanima danas deliti liflete sa prigodnim porukama i podacima o nestalim licima na prostoru bivše Jugoslavije, čija Služba traženja je, kako se napominje u saopštenju, na raspolaganju svima koji traže svoje svoju rodbinu i najmilije, kako na prostorima bivše Jugoslavije, tako i u celom svetu.