Belgijski ovčari napali sedmoro, a povredili petoro dece u Subotici

Dva vlasnička psa rase belgijski ovčar u poslednjih sedam dana izujedalo je najmanje petoro, a napalo sedmoro dece na različitim lokacijama u gradu. Psi su nakon višednevne potrage uhvaćeni i smešteni su u azil, a protiv vlasnika je pokrenut prekršajni postupak zbog izazivanja opšte opasnosti.

Nikola Lalić, otac je osmogodišnjeg deteta kojeg je 29. marta na igralištu na Radijalcu napao jedan od dva pomenuta psa. Kaže da ga je dete uplakano zvalo da mu objasni šta se dešava, a više informacija saznao je od očevidaca i sinovljevih drugara na igralištu.

“Jedan od dva psa rase belgijski ovčar je dok su oni igrali fudbal prvo napao jedno dete koje je pobeglo, psi su se posle razišli, ali su opet u toku igre počeli da ih jure. Dva deteta su se popela na tobogan, a moje dete kako je bežalo, pas je krenuo na njega da ga ujede za vrat, a kako je promašio, tri puta ga je ujeo za leđa. Ima četiri ujedne rane koje zarastaju, još uvek ima modricu oko lakta i otok koji je zadobio prilikom pada. U početku je bio uplašen i pod stresom, sada to prolazi, a do sada još nije imao kontakt sa drugim psima, iako ih voli”.

Nikola kaže da je nakon što je dete pregledao lekar i sačinio izveštaj, otišao u Čistoću, odakle su ga uputili u Komunalnu policiju, koju je on u međuvremenu kontaktirao telefonom, ali kako ističe, umesto da izađu na teren, rečeno mu je da sutradan dođe u kancelariju.

“Otišao sam i podneo prijavu protiv psa koji je za mene, u tom momentu bio lutalica, međutim u međuvremenu kako se raščulo po gradu i kako sam se raspitivao preko poznanika, ali i putem društvenih mreža, saznao sam i ko je vlasnik i koji su psi, od kojih jedan ima povređenu šapu, što su potvrdili očevidci, ali i deca. Nakon toga sam dobio službeni zapisnik iz Komunalne policije, gde sam 31. marta poslao mejl Gradskoj upravi i Komunalnoj inspekciji, očekivao sam da mi se javi da li je pas uhvaćen i postavio sam nekoliko pitanja, na koje nisam dobio odgovor. Psi su već poznati gradskim službama koje se bave ovim problemom i od mesec dana, dvadeset su na ulici. Ja sam prethodnih dana slao slike gde sam sretao te pse, da li su oni izlazili ili ne ja zaista ne znam, a novi napad se dogodio 05. aprila. Poenta čitave ove priče nisu ni tužbe ni odšteta, već što se znalo da će se ovo desiti i što sve službe koje su odgovorne su imale prave podatke koje sam im ja dao, a nisu odmah reagovale”.

Ova dva psa napala su u krugu vrtića “Ciciban” 05. aprila i četvorogodišnje dete našeg sugrađanina Stojana Radakovića. “Suprugu su zvali iz vrtića i ona je sa ekipom Hitne pomoći otišla u Bolnicu. Moje dete je sad dobro i oporavlja se, nema psihičkih povreda, osim telesnih. Psi su mu naneli povredu na glavi, vrh desne ušne školjke, rub obraza i usne, desna ruka, izgrižena leđa sa desne strane i desni deo stražnjice. Jako se teško osećam i pitam nadležne zašto je trebalo toliko vremena da prođe da bi se odreagovalo”. Za razliku od Nikole Lalića, Stojan će stvar prepustiti advokatima.

Tehnički direktor PU “Naša radost” Veljko Vojnić, potvrdio je da se u vrtiću “Ciciban” desio neprijatan događaj, gde su dva psa prošla ispod ograde i napala mališane. Prema njegovim rečima, reč je o psima koji su učestvovali u do sada četiri napada pre nego što su ušli u objekat vrtića i napali dvoje dece koji su bili u grupi sa vaspitačima. “Događaj se desio iznenada, imali smo dosta sreće jer su vaspitačice odmah reagovale i dva mladića su odmah utrčala u dvorište i učestvovala da se psi oteraju dalje od dece. Naše službe su odmah izašle na teren, pružili smo im sve potrebne informacije i razumevanje, a najviše nas boli što će ovai događaji ostaviti trajne traume na psihu dece. Radi se po meni o nesavesnom vlasništvu i ovom prilikom bih apelovao da se pooštre kaznene mere za ovakvu vrstu nebrige. Naša deca su na vreme zaštićena, ali ovakvi događaji će se često dešavati ako ne sprečimo nesavesne vlasnike da bez kontrole ostavljaju svoje pse”.

Baka tri devojčice koje su takođe napala dva belgijska ovčara u Mesnoj zajednici Ker, Đurđica Skala, kaže da je jednu od njenih unuka pas ujeo za levu ruku. “Devojčice su se zajedno vraćale iz škole sa svojim drugarima kada su ih napali psi, oni su uleteli u decu koja su se razbežala, a troje dece je ugriženo. Moja srednja unuka je napadnuta, a mlađa je bila u vrtiću i povređen joj je prst kada je pas naleteo na nju. Devojčice su sada dobro, ali su potrešene”, dodaje naša sugrađanka.

Laura Rajnović Evetović, načelnica Komunalne policije u Subotici, objašnjava da nakon što prijava pristigne u njihovu službu, obaveza Komunalne policije je da istu prosledi JKP “Čistoća i zelenilo” – Prihvatilištu za napuštene pse i mačke, na osnovu koje njihove ekipe izlaze na teren. “Zato uvek naglašavamo ljudima da nismo mi ti koji hvatamo pse, mi ćemo izaći na teren, ali obično u tom momentu dok mi stignemo, tog psa više nema na lokaciji, pogotovo ukoliko su lutalice, dok je kod vlasničkih pasa procedura drugačija. U slučaju ova dva psa i vaspitačice su na prepoznavanju rekle da pretpostavljaju da se radi o dva belgijska ovčara. Moram da kažem da su ti psi juče uklonjeni sa ulice i nalaze se u Prihvatilištu, gde će na posmatranju i pregledima provesti deset dana. To je naša zakonska obaveza i nalog tužioca koji je preuzeo slučaj”.

Kako objašnjava, lice za čije pse se sumnja da su načinili niz napada na mališane je do sada više puta kažnjavano i dobijalo prekršajne naloge, što će biti i ovaj put, ali samo u domenu ovlašćenja Komunalne policije.

“To se odnosi na situaciju ukoliko je pas na javnoj površini bez nadzora, kazna je 8 hiljada dinara, dok ukoliko pas nije čipovan i vakcinisan kazna je 5 hiljada dinara. U ovom slučaju psi su vakcinisani, ali znam da nije neka uteha. To lice i samo zna, a i priznalo je u policiji da je do sada više puta kažnjavan, ne znam zašto ne brine o tim psima, ali videćemo šta će tužilac odlučiti. Psi su viđeni u centru grada, na Prozivci, Radijalcu, ali jednostavno to fizički nije nekada izvodljivo i ljudi to ne mogu da shvate”.

Laura Rajnović Evetović se slaže da je neophodno pooštravanje kaznene politike i dodaje da je Komunalna policija od početka godine zabeležila 90 prijava ujeda pasa na teritoriji Grada Subotice.