Arsić: ŽFK “Spartak” nije nenamenski trošio sredstva

Povodom informacija koje su na poslednje održanoj sednici Skupštine grada iznete od strane odbornika Pokreta za građansku Suboticu Jelice Santrač i Miroslava Milojevića, da je u Ženskom fudbalskom klubu “Spartak” došlo do nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, predsednik ovog sportskog kolektiva Zoran Arsić danas je reagovao na, kako je rekao, neistine koje su tada izrečene za govornicom, ističući da se radi o unapred izrežiranom scenariju koji se dešavao u periodu od 2011. do 2015. godine, kako bi se ukaljao ugled ovog kluba i dovelo do njegovog gašenja.

“Radilo se o jednoj vanrednoj kontroli inspekcije, koji je inicirao jedan od naših bivših sugrađana Rajko Vukojević u dogovoru sa bivšim gradonačelnikom. Ovaj klub, ovi igrači i ovo rukovodstvo zajedno sa mnom su prošli pakao i sada poručujem ovoj gospodi koji verovatno imaju viška slobodnog vremena i bave se politikom, da smo prošli sve procedure”, istakao je Arsić i dodao da su tada protiv njega lično podnete brojne krivične prijave od zloupotrebe službenog položaja do nenamenskog trošenja sredstava, da bi se u čitav proces uključila i poreska policija i sama lokalna samouprava koja je podnela tužbu protiv ŽFK “Spartak” i tražila povrat dobijenih sredstava na konkursu u iznosu od 2,5 miliona dinara.

“Nemajući kud mi smo krenuli sa kontra tužbom protiv grada i insistirali smo da sve službe koje su protiv nas pokrenule postupak budu prisutne na ročištu i dokažu nenamensko korišćenje sredstava, jer je to bio cilj, da se optužimo da smo proneverili novac iz budžeta koji nam je te godine dodeljen. Grad je delegirao budžetskog inspektora koji je na ročištu izjavio da nikada do sada nije imao ovakav slučaj, a u čitav proces je bio uključen i šef privrednog kriminala, koji je nakon uvida u dokumentaciju došao do saznanja da nema mesta pokretanju bilo kakvog postupka. Dokazano je i da je klub platio više novca na ime poreza, za koji smo takođe bili optuženi da nismo platili. Grad Suboticu dobili smo i u slučaju koji se protiv nas vodio pred Upravnim sudom, a koji je ova pravna institucija poništila”, napomenuo je Arsić i dodao da je tada klub osvojio šampionsku titulu bez ijednog dinara, a rukovodstvo je obezbedilo 28 miliona dinara iz sopstvenih izvora i pored toga što im je račun bio 579 dana u blokadi.

“Pošto je sada definitivno okončan postupak i Skupština je usvojila Izveštaj budžetskog izveštaja, sredstva koja su bila sporna su vraćena blokadom nađeg tekućeg računa gradu. Upravo zbog ovakvih izjava mi ćemo morati da sednemo sa gradonačelnikom i tražićemo sporna sredstva sa sve kamatama, a takođe imamo osnov da tražimo i novac koji nam nije dodeljen 2016. godine. Obaveštavamo sportsku javnost da ćemo 50 posto tih sredstava dati u humanitarne svrhe.”

Arsić je istakao da su u radu ŽFK “Spartak” uočeni određeni prekršaji, jer nisu sprovođene javne nabavke male vrednosti, kada je uprava kluba za prevoz angažovala taksi službu. Kako kaže, radilo se o vanrednim situacijama, gde se isti drugačije nije mogao organizovati.

“Ubuduće kada iko za tom govornicom spomene reč Spartak, sa dužnim poštovanjem i biranim rečima treba da govori o ovom sportskom kolektivu, jer u konkurenciji svih gradova, ovde stanuje najbolje što Srbija ima i to moraju da poštuju. Pokušali su da nas naprave nečasnim i nepoštenim i mislim da je to nekorektno, ali bi bilo fer da se na sledećoj sednici Skupštine grada upute reči izvinjenja od strane onih koji su nas optuživali”, zaključio je Zoran Arsić.