U prostorijama “Klara i Rosa” u četvrtak i ponedeljak raznovrstan program

14. MikroFAF započinje svoju turneju u Subotici i to u četvrtak, 27. jula, s početkom u 19.30 časova, u prostoru Klare i Rose (Petefi Šandora 15).

MikroFAF je od svog prvog izdanja 2010. godine predstavio preko 500 filmova iz celog sveta i razvio se od lokalne do međunarodne plaftorme kratkog filma. Road Edition festivala održaće se u vidu turneje po Srbiji u cilju decentralizacije umetničkih programa, širenja publike i rezimiranja razvoja filmske scene kratkog filma tokom poslednjih 14 godina.

Publika će imati priliku da pogleda selekcije i glasa u sledećim kateogrijama:

– Kratki uradi-sam film. Odnosi se na filmove u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni i sl.) nastale u skromnim uslovima i bez angažovanja profesionalnih filmskih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

– Nezavisni kratki film. Podrazumeva tzv. indie filmove, takođe svih žanrova i rodova, ali koji su producirani u profesionalnim uslovima i sa finansijskom podrškom, i svakako u slobodnom stvaralačkom prostoru, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka

– MikroFAF specijal. U okviru ovih projekcija biće prikazan odabir nagrađenih i istaknutih filmovi iz specijalne kategorije MikroFAF-a, koja se svake godine menjala (Viralni film, Loud film, Power film, Caged film, film o Limbu, Kontroverzni film, Beyond the fragments…). U ovom specifičnom programu moći i da rezimiramo glavne društvene
teme koje su se u prethodnoj deceniji istakle na globalnom nivou, a koje su bile utkane u specijalne kategorije dosadašnjih izdanja MikroFAF-a.

U okviru revijalnog programa publika će videti i najznačajnije filmove nekih od članova žirija sa ranijih izdanja festivala, filmove najmlađih stvaralaca, kao i da se uključi u razgovore o (ne)odolevanju filma zubu vremena, edukativnim filmskim praksama za mlade i preispitivanju termina „uradi-sam“ i „nezavisni film“.

Potom, u ponedeljak, 31. jula, sa početkom u 19.30 časova, takođe u prostoru Klare i Rose, Ivan Katančić, strukovni nutricionista-dijetetičar, održaće predavanje na temu zdrave ishrane i stresa.

“Istražićemo složenu vezu između načina ishrane i uticaja stresa na naš organizam. Stres je neizbežan deo našeg modernog života, ali često ne shvatamo koliki uticaj može imati na naše zdravlje, kako na fizičkom, tako i na emocionalnom nivou. Kroz ovu prezentaciju, istražićemo kako ishrana može imati ključnu ulogu u upravljanju stresom, kako stres utiče na naše telo i um, te kako stres može biti prisutan kako kod kuće, tako i na radnom mestu. Tačke koje će biti pokrivene su opšte o stresu, kako nastaje, koji su okidači, uticaj ishrane na stres, ishrana kod kuće i na poslu pod stresom itd.” – najavljuje predavač.

O predavaču:

Ivan Katančić, rođen 1985. godine u Subotici, završio je srednju Hemijsku školu „Lazar Nešić“, smer Tehničar za biotehnologiju, a potom Visoku strukovnu školu u Subotici, smer Strukovni nutricionista-dijetetičar. Trenutno je na master studijama iz oblasti Prehrambene tehnologije. Angažovan je kao stručni saradnik u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici na predmetima Ishrana, Bromatologija i Bromatologija sa dijetetikom, kao i volonter-saradnik u Crvenom krstu za praksu studenata nutricionista.