Večeras svečano otvaranje 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica

U nedelju, 17. septembra u 18 časova u Dečjem pozorištu Subotica, svečanom ceremonijom će biti otvoreno 30. izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica. Prisutnima će se na otvaranju obratiti Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice, i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Na otvaranju će po prvi put biti dodeljena nova festivalska nagrada “Oton Tomanić”, priznanje za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, čiji je ovogodišnji laureat profesor dr Zoran Đerić. Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, biće uručene glumici i rediteljki Ameli Vučenović, i Jeleni Sitar – lutkaru, pedagogu i publicisti.

U umetničkom delu ceremonije nastupiće Dečji hor “Emanuil” iz Subotice s dirigentom i umetničkim rukovodiocem Rafailom Stokin, koji će izvesti festivalsku pesmu “Pustimo decu da rastu”, kao i subotički baletski Creative Studio, koji će izvesti koreografije Mirjane Perčić i Maše Lukić.

Takmičarski program festivala biće otvoren na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta u Subotici u 19 časova predstavom „Stara priča” pozorišta “Pod srećnom zvezdom” iz Češke, u režiji Evgenija Ibragimova. Reditelj predstavlja Staru priču, prikaz drevne čerkeske legende, primer primitivnog, naivnog, arhaičnog teatra. To je legenda koja ukazuje na plemenite ljudske vrednosti koje su se tradicionalno prenosile s generacije na generaciju, a lutke su rađene prema replikama eksponata izloženih u Etnografskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Ovogodišnje festivalsko izdanje traje do 22. septembra i održava se na nekoliko lokacija u Subotici, a u glavnom programu je na repertoaru 13 predstava ansambala iz iz Kine, Južne Koreje, Portugala, Rumunije, Estonije, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i predstave domaćih pozorišta iz Zrenjanina i Subotice.

U okviru festivala biće organizovano i 14. izdanje Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, čiji je rukovodilac dr Marijana Prpa Fink. U pratećem programu festivala biće organizovane izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice, predstave van konkurencije i programi na otvorenom.

Ulaz na kompletan program festivala je besplatan.