AktuelnoDruštvoEkonomija

Gas u Srbiji skuplji od novembra i subotička toplana zatražila povećanje cene grejanja

Dva meseca dele nas od početka grejne sezone, a kako su nadležni najavili, gas i gradsko grejanje ćemo plaćati više.

Naime, direktor „Srbijagasa“, Dušan Bajatović, izjavio je da će drugo poskupljenje gasa ove godine biti do 10 odsto, i to od 1. novembra.

Bajatović je rekao da će cena gasa porasti sa 43 dinara po kubnom metru do 47 dinara i da će, ako prosečna potrošnja bude oko 400 kubika, to biti rast od oko 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

„Međunarodni monetarni fond je tražio 10 odsto, ali ako papiri Srbijagasa pokažu da to može i malo manje, pa nećemo ići na uštrb kupaca, već samo da se održi likvidnost Srbijagasa da mogu da se finansiraju zalihe. Ako bude preko toga, trošak će snositi država Srbija“, rekao je Bajatović gostujući na RTS.

On je istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

„Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo da vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od 10 odsto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra“, naglasio je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija će u zalihama imati oko 700 miliona kubnih metara gasa.

„Radi se o oko 400 miliona kubika u Banatskom dvoru i puni se skladište u Mađarskoj. Takođe i u ruskom delu Banatskog dvora Srbija ima oko 300 miliona kubika“, dodao je Bajatović i kazao da ne zna kakva će biti zima, ali da ćemo biti bezbedni i ako temeprature budu minus 20.

S druge strane za preko 10.000 potrošača u Subotici očekuje se i poskupljenje usluga JKP “Subotička toplana”.

Nadzorni odbor “Subotičke toplane” je, 4. avgusta, doneo Odluku o ceni snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom, prema kojoj se za kupce u stambenim prostorima traži povećanje varijabilnog dela sa trenutnih 5,70 dinara po kWh na 6,67 dinara po kWh, a fiksnog dela cene sa sadašnjih 31,54 dinara po metru kvadratnom na 35,90 dinara po metru kvadratnom. Kada je reč o kupcima u poslovnim prostorima, očekuje se povećanje varijabilnog dela sa trenutnih 7,13 dinara po kWh na 8,34 dinara po kWh, a fiksnog dela cene sa sadašnjih 248,44 dinara po kWh na 324,14 dinara po kWh.

Ova Odluka će stupiti na snagu po pribavljanju saglasnosti lokalnog Gradskog veća, čija primena se očekuje od 1. oktobra.