Na Horgošu sprečen pokušaj prenošenja neprijavljenog novca

Carinici su u saradnji sa policijom, juče na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj prenosa preko 60.000 neprijavljenih evra preko granice. Slučaj je otkriven kada je na prelaz pristigao audi Q8, nemačkih registarskih oznaka kojim je upravljao 58-godišnji turski državljanin.

Na pitanje carinika da li ima nešto da prijavi, vozač je rekao da sa sobom nosi lični prtljag i 5.000 evra. Međutim, tokom detaljne kontrole vozila, carinici su ispod stvari u gepeku, zatekli i crnu torbicu punu neprijavljene gotovine. Odmah potom otkrivena je još jedna slična torbica na suvozačevom setištu, da bi se i u džepu vozača našla pozamašna suma neprijavljenog novca.

Ukupno je otkriveno 60.900 neprijavljenih evra, pa je putniku na licu mesta vraćen dozvoljen iznos od 10.000 evra koji nije bio u obavezi da prijavi. Ostatak sume od 50.900 evra zadržan je do okončanja prekršajnog postupka.

Na pragu još jedne turističke sezone, podsećamo putnike da se propisi o dozvoljenom iznosu gotovine koja ne podleže prijavljivanju na granici – nisu menjali. Reč je o sumi od 10.000 evra, pa ukoliko sa sobom nosite više od toga, obavezno to prijavite kako biste izbegli da vam novac bude privremeno ili trajno oduzet.