Lek „Paxlovid“ stigao u Srbiju

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da je u našu zemlju pristigao prvi kontingent leka protiv korona virusa “Paxlovid”. Srbija je prva zemlja kontinentalne Evrope kojoj je isporučen ovaj lek (u Evropi još isporučen V.Britaniji), i to deset dana nakon što je EMA (Evropska medicinska agencija) odobrila upotrebu i promet ovog leka.

Komisija Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu prof. dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne bolesti, napravila je distributivnu listu na osnovu koje će lek biti raspoređen po zdravstvenim ustanovama. Lek “Paxlovid” je antivirusni lek koji sadrži dve komponente, ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman COVID-19 infekcije kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo je započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

Srbija je krajem prošle godine među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Pfizer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar tom prilikom je istakao da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je ovaj lek dodatni napor države da sačuva zdravlje građana. „Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga, nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo“, rekao je Lončar.