Akcija sadnje povrća u OŠ “Ivan Goran Kovačić”

U Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, danas je u okviru projekta “Eugreenweek” održana akcija sadnje povrća, koja ima za cilj podizanje svesti kod dece o značaju očuvanja životne sredine.

Kako ističe učiteljica Ivana Papeš Bogosavljev, ova obrazovna ustanova je već nekoliko godina član Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije i izabrana je za partnera Evropske komisije u pomenutom projektu. “Projekat služi da podigne svest dece o očuvanju zdrave životne sredine za njihovu budućnost. Vreme nas je sprečilo, sadnja je trebala da bude u školskom dvorištu, međutim mi smo malo improvizovali pa smo se okupili u učionici. U našoj školi u predmetima kao što su Građansko vaspitanje i na času odeljenskog starešine postoje nastavne jedinice koje se bave očuvanjem životne sredine”.

Učenici su imali zadatak da posade povrće, a svako od njih je doneo zasad one vrste koju je želeo. Među njima su bili i Jakov Nenadov koji je sadio čeri paradajz i Anastasija Bobić, koja je sa drugaricama odlučila da posadi cveće.

“Mama mi je pomogla u pripremi za ovu radionicu. Dobro je znati nešto zasaditi, zato što će to posle nekome trebati. Ovaj čeri paradajz koji budem zasadio, on će izrasti i moći ću posle da ga jedem”, kaže Jakov. “Meni ovo jako puno znači zato što ću saditi cveće. I kući isto sa mamom sadim i volim da joj pomažem, jako sam bila srećna i nisam mogla da verujem kada je naša učiteljica rekla da ćemo saditi cveće u školi”, rekla je Anastasija.

Projekat “Eugreenweek” se osim u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”, ove nedelje sprovodi u još 12 gradova Srbije poput Niša, Beograda, Loznice, Leskovca, a svaka škola dobila je određenu temu, koje se osim očuvanja životne sredine odnose i na očuvanje vode za piće, šuma, biljaka i svega onoga što je važno. Projekat se svaki dan sprovodi u dva grada, a obezbeđen je i online prenos, kako bi đaci imali mogućnost da međusobno prate aktivnosti.