Epidemija Covid-19 poremetila planove mladencima, prošle godine venčano 800 parova

U toku 2021. godine u Subotici je zaključeno 800 brakova, što je za 120 bračnih zajednica više u odnosu na 2020. godinu. U Velikoj većnici i maloj sali venčano je 700, a na terenu 100 parova, a od početka godine, zaključno sa današnjim danom sklopljeno je 110 brakova, ističu u Matičnoj službi.

Subotica je multietnička sredina, gde su vrlo česti mešoviti brakovi koji predstavljaju trećinu od ukupnog broja sklopljenih. Najčešći su srpsko – mađarski, srpsko – hrvatski,  hrvatsko – mađarski, srpsko  bunjevački i bunjevačko – mađarski. Tokom prošle godine sklopljeno je 240 mešovitih brakova. Subotičani najčešće sklapaju brakove sa supružnicima iz zemalja u regionu, a bilo je slučajeva gde su oni državljani neke druge države poput SAD, Italije, Filipina, Rusije, Bocvane, Turske, Indije, Mongolije, Češke i Austrije. U Subotici je u 2021. godini sklopljeno 47 takvih brakova. Naši sugrađani zaključuju brakove i u inostranstvu, koje su dužni evidentirati i u Republici Srbiji. Izvršili smo 113 takvih upisa iz inostranstva, kaže Eva Sarić, zamenik matičara.

Prosečan broj godina u kojima supružnici odlučuju da ozvaniče vezu, tj. “stanu na ludi kamen“ je iz godine u godinu u blagom porastu. Za muškarce je to 36, a za žene 34 godina. Epidemija Covid19 je tokom 2020. i 2021. godine mnogim parovima zakomplikovala organizovanje venčanja i slavlja, što je dovelo do višestrukog otkazivanja i ponovnog organizovanja, sve u zavisnosti od aktuelnih mera i instrukcije nadležnih organa. Mnogi parovi su se umorili i odložili venčanje za neka bolja vremena, pa smo tako ove godine imali višestruka slavlja, venčanje, krštenje i prvi rođendan deteta”.

Kako objašnjava Eva Sarić, popuštanje epidemioloških mera odrazilo se i na zakazivanje venčanja, mada ne u meri u kojoj se očekivalo. Sve je veći broj velikih svadbi sa nekoliko stotina gostiju, ali to još uvek ne može da se uporedi sa periodom pre epidemije. Trenutno imamo oko 250 zakazanih venčanja, ali ovaj broj je jako promenljiv jer svaki dan imamo nova zakazivanja, a isto tako i jedan broj realizovanih venčanja. Još uvek imamo slobodnih termina za venčanje, ali moram istaći da se u Subotici venčanja obavljaju sredom, subotom i nedeljom, dok ostalim danima nema venčanja.

Ističe da je otkazivanja venčanja uvek bilo iz različitih razloga, poput bolesti, smrtnog slučaja ili nesuglasica između budućih supružnika, ali to su, kako naglašava, ipak bili retki slučajevi i dodaje da je u protekle dve godine bilo mnogo otkazivanja i pomeranja termina. Izlazak matičara na teren na teritoriji Grada Subotice iznosi 19.064 dinara. Venčanja su najčešće obavljana u ugostiteljskim objektima na Kelebiji, kao i na salašima i vinarijama na Paliću. Takođe smo obavljali venčanja u salama za svadbe i restoranima, ali u nešto manjem broju, objašnjava Eva Sarić.

Za sve parove koji žele da zakažu venčanje, iz Matične službe poručuju da se u novembru  otvaraju termini za sledeću godinu. “Dovoljno je da nas budući supružnici kontaktiraju telefonski da bi rezervisali termin, a za dalje rešavanje je neophodno lično prisustvo. Što se tiče cena, one se već jedno duže vreme nisu menjale, pa je tako i dalje besplatno venčanje u maloj (Žutoj) sali, a troškovi vezani za Veliku većnicu su sledeći; iznajmljivanje je 5.301 dinar, muzička pratnja 1.032, TV snimanje i emitovanje do 3 minuta je 3.540, a 6 minuta 7.080 dinara“.