Za vikend se održava “LeuRota” – akcija doniranja matičnih ćelija

Rotaract klub Subotica u saradnji sa Opštom bolnicom i Udruženjem za borbu protiv akutnih leukemija “Leuka”, u sklopu aktivnosti koje se sprovode na teritoriji Srbije, u subotu, 13. maja u centru grada od 10 do 13 časova organizovaće akciju doniranja matičnih ćelija i prikupljanje uzoraka krvi pod nazivom “LeuRota”, u okviru koje će svi zainteresovani građani imati mogućnost da se upišu u Nacionalni registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije i na taj način omogućiti teško obolelima neophodno i adekvatno lečenje.

“LeuRota” akcija je osmišljena sa ciljem da se poveća broj upisanih u Registar davalaca matičnih ćelija, zbog toga što smo uočili veoma mali broj ljudi u registru koji je nedovoljan za potrebe koje imamo. Akcija će se sprovesti u vidu uzorkovanja krvi građana Subotice koji su voljni da pomognu, održava se za vikend i pozivamo sve koji žele da dođu, da se uključe i postanu donatori matičnih ćelija”, kaže Sara Lebović, predsednica Rotaract kluba Subotica.

“Reč je od dobrovoljnoj akciji za populaciju uzrasta od 18 do 45 godina. Opšta bolnica Subotica je prepoznala ovu akciju kao dobru i zaposleni Odeljenja za transfuziologiju će tog dana izaći na teren, gde ćemo svim dobrovoljnim davaocima koji žele da se upišu u Nacionalni registar pomoći da to i učine. Ja pozivam sve naše sugrađane da dođu na Trg slobode i pokušaju da se upišu u ovaj registar. Moram da kažem da je do sada organizovano desetak akcija sa Rotaract klubovima iz drugih gradova Srbije, a Subotica će učešćem u ovoj akciji biti drugi grad po veličini u Vojvodini gde će se ista održati i moram da kažem da je ovo samo početak priče iza koje stoji podrška Instituta za transfuziju Srbije”, dodao je dr Goran Bićanin, pomoćnik direktora za menadžment Opšte bolnice.

Trenutno u Registru matičnih ćelija hematopoeze Srbije ima oko trinaest i po hiljada davalaca, a optimalna brojka je oko 100 hiljada, kako bi svaka teško obolela osoba imala mogućnost da se leči u svojoj zemlji bez čekanja donora iz inostranstva.