ZdravstvoAktuelno

U SBO nije zabeležen nijedan slučaj Majmunskih boginja

Majmunske boginje su oboljenje koje je od početka maja meseca registrovano na evropskom kontinentu, a tokom prošle nedelje prvi slučaj se pojavio i u našoj zemlji. Osoba koja se zarazila boravila je u inostranstvu, odnosno u jednoj od zemalja u kojoj se ovo oboljenje javlja u epidemijskoj formi. U Severnobačkom okrugu za sada nije zabeležen nijedan slučaj Majmunskih boginja, a iako se o ovom oboljenju zna već šezdeset godina unazad, epidemiolog u Zavodu za javno zdravlje dr Nebojša Bohucki ističe da do ove godine nije zabeleženo ništa slično.

“Majmunske boginje su tipično oboljenje koje se javlja u Africi i to pre svega oboljevaju životinje i tek poneki čovek koji ostvari bliski kontakt sa životinjom, bilo da je dodirne ili je konzumira. Međutim, slučaj epidemije koji se upravo dešava u Evropi razlikuje se od dosadašnjih načina prenošenja, jer je ustanovljeno da oboljenje može da se prenosi i tokom seksualne aktivnosti. Kada se ostvari bliski kontakt između zdrave osobe i obolelog, kroz mikrotraume na koži ili kroz sluznicu, virus može da prodre i da po isteku inkubacionog perioda uzrokuje oboljenje”, kaže dr Bohucki.

Kako objašnjava on, inkubacija traje najmanje pet, a najviše 21 dan, nakon koje dolazi do pojave specifične simptomatologije. Javljaju se glavobolja, bolovi u mišićima i grlu, povišena temperatura, zbog kojih se osoba često ne javlja lekaru, misleći da se radi o respiratornoj infekciji. “Kada prođu prvi simptomi nastaje druga faza bolesti, kada se javlja osip odnosno makula po telu i to u gotovo 95 odsto slučajeva prvo po licu, trupu, a zatim i na tabanima i dlanovima. Nakon osipa nastaju male promene koje se pretvaraju u vezikule, što je slučaj kao i kod ovčijih boginja, međutim one su većih dimenzija. Nakon toga dolazi do stvaranja gnojnog sadržaja, a kruste koje nastaju pucaju i suše se. Čitav taj proces traje od dve do četiri nedelje.”

Osoba je, kako naglašava naš sagovornik, najzaraznija kada ima promene na koži, kao i u periodu kada dolazi do pojave nespecifičnih simptoma kada može da oboljenje prenese bliskoj okolini ukoliko ostvaruju bliski intenzivni kontakt. Najznačajniji način širenja boginja je ukoliko živimo u domaćinstvu sa osobom koja je obolela od ove bolesti, spavamo u istom krevetu i koristimo odevne predmete i zajedničku posteljinu. Ugroženi su i zdravstveni radnici i to svi oni koji ostvaruju bliski kontakt tokom dijagnostike, terapije ili nege obolelih.  “Najznačajniji način prenošenja je seksualnim putem, međutim ovo nije seksualno prenosiva infekcija, nego sam momenat što smo bliski sa drugom osobom i ostvaren je bliski kontakt, moguće je da uzročnik uđe u organizam druge osobe. O Majmunskim boginjama se može dosta toga čuti što nije tačno. Kada gledamo strukturu obolelih, a sada se u Evropi beleži preko dve hiljade slučajeva, čiji broj i dalje raste, uglavnom su to muškarci koji su ostvarili seksualni kontakt sa istim polom, ali s obziom da je virus prisutan i da obolele osobe žive sa drugim osobama u domaćinistvima, a neke od njih imaju i supruge, virus će se postepeno javljati i u heteroseksualnoj populaciji. S obzirom da je period godišnjih odmora pred nama i da će se tokom boravka u inostranstvu ostvariti nova poznanstva, treba biti oprezan, u smislu da osoba koja ima neku simptomatologiju  može da bude čak i ne specifična. Isto se odnosi i na nas kada se vratimo sa nekog odmora, jer sam početak bolesti je specifičan, a onda smo već potencijalno zarazni. Treba da i dalje živimo normalno, ali da znamo da postoji ova bolest i da se odgovorno ponašamo prema sebi i drugima”, napominje dr Nebojša Bohucki.

Specifična terapija protiv ovog oboljenja ne postoji, međutim virus Majmunskih boginja je srodan virusu velikih boginja koje nisu registrovane od 1980. godine, a lekovi i dalje postoje. “Vakcina za sada ne postoji, međutim smatra se da neko ko primi vakcinu potiv velikih boginja u nekih 85 odsto slučajeva je zaštićen i od majmunskih. Zaštićenih od velikih boginja čini se da nema, ali ono što ohrabruje je da u više od dve hiljade registrovanih slučajeva nije zabeležen nijedan smrtni ishod, bolest je relativno teško dobiti, dakle ne širi se lako kao influenca ili virus Covid-19, mutacije za sada nisu zabeležene, a ukoliko bi došlo do daljeg porasta obolelih, mogla bi se napraviti odgovarajuća vakcina. Zabrinutost da će se dogoditi neka nova pandemija i ne postoji”, zaključuje naš sagovornik.