Nastavlja se akcija “Selu u pohode”, sutra kontrola zdravlja meštana Starog Žednika

Zavod za javno zdravlje, Crveni krst i Dom zdravlja, nastavljaju u 2023. godini sa sprovođenjem akcije “Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje”. Prva akcija održaće se sutra, 10. marta u terminu od 8 do 10 časova u prostorijama Mesne zajednice Stari Žednik, gde će svi zainteresovani sugrađani moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, uraditi EKG, izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj indeks telesne mase.

Merenja će se vršiti na vagi koja pored pomenutog, određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

Mart mesec je i mesec borbe protiv raka, pa će sugrađani moći da urade FOB-test koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici, a ženama će se uraditi palpatorni pregeld dojki. Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje će deliti savete o značaju prevencije malignih bolesti i skrining pregleda, a pušačima će se dati saveti za prestanak pušenja. Volonteri Crvenog krsta deliće pakete socijalno ugroženim stanovnicima ove mesne zajednice, a održaće i edukaciju u OŠ “Pionir” na temu “Odgovorno polno ponašanje”.

Ove akcije organizuju se već trinaest godina, sa ciljem promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama i podsticanja stanovnika prigradskih naselja na kontrolu zdravlja.