Na Paliću se za vikend održava akcija dobrovoljnog davanja krvi „Humana subota“

Gradska organizacija Crvenog krsta, u subotu, 10. juna na Velikoj terasi na Paliću, u saradnji sa partnerima, Službom za transfuziologiju Opšte bolnice, Domom zdravlja i Zavodom za javno zdravlje, održaće po 21. put tradicionalnu humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi „Humana subota“. Akcija će se održati u terminu od 08 do 11 časova.

“Lekari iz Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje će svim prisutnim građanima i dobrovoljnim davaocima uraditi besplatne zdravstvene preglede, naši partneri iz Udruženja pčelara “Pčela” služiće medeni obrok, čeka nas zahvalni doručak od 08 do 10 časova, a nakon toga služiće se ručak, vojnički pasulj, za sve naše dobrovoljne davaoce i članove njihovih porodica imaćemo ulaznice za Zoološki vrt, mogućnost vožnje katamaranom, kao i besplatan prevoz na liniji broj 6. Sve naše akcije su porodične i trudimo se da tu tradiciju nastavljamo”, kaže Nevena Lukić, stručni saradnik u Crvenom krstu.

Dobrovoljni davaoci mogu da budu sve zdrave osobe između 18 i 65 godina, a ono na šta treba da obrate pažnju je da se dan ranije ne izlažu većem fizičkom naporu, da ne piju alkoholna pića, a da se, ukoliko su bili prehlađeni ili imali stomačni virus, od davalaštva krvi suzdrže dve nedelje. Ukoliko su konzumirali antibiotike da sačekaju sedam do deset dana, dok konzumacija lekova poput aspirina i brufena nisu prepreka za davanje krvi. Osobe koje su imale neku operaciju, pirsing ili tetovažu treba da sačekaju da prođe 6 meseci. “Svi davaoci ukoliko ne stignu na sam dan akcije da doručkuju, mogu doći i doručkovaće kod nas, tako da ne moraju da brinu da zbog toga možda neće moći da daju krv”, dodala je naša sagovornica.