Lečenje karcinoma dojke inovativnim lekovima

U sklopu obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od ove bolesti ”Jedna uz drugu”, organizovala je sinoć predavanje na temu “Kada, zašto i šta radimo tokom lečenja karcinoma dojke”. Predavač je bio docent dr Lazar Popović, internista onkolog iz Instituta za onkologiju Vojvodine, koji je govorio i o inovativnim lekovima u lečenju ovog karcinoma. Osim u zemljama u okruženju, lekovi su od sada dostupni i u Srbiji.

“Za onkološke pacijente ovo će doprineti mnogo boljem lečenju, jer su konkretno za karcinom dojke na pozitivnu listu ušla tri nova leka, palbociklib, ribociklib i pertuzumab, koja nakon operacije i godinu dana terapije povećavaju broj izlečenih pacijenata, a u odnosu na dosadašnju terapiju dovode i do poboljšanja ishoda lečenja. Dugo je trajala borba i udruženja pacijenata i nas lekara za te lekove”, istakao je dr Lazar Popović.

Da su novi lekovi došli u pravi čas, pokazuje i statistika, čije brojke nisu ni malo naivne. Podaci pokazuju da se u Srbiji svake godine otkrije 5.000 novih slučajeva karcinoma dojke, što prema rečima dr Popovića nije daleko od statistike evropskih zemalja, međutim ono što jeste problem je visoka smrtnost. “Maltene smo prvi u Evropi po broju umrlih u odnosu na broj dijagnostikovanih slučajeva i upravo zbog toga svi zajedno moramo se borimo da statistika bude bolja, da imamo bolje uslove lečenja i bolju edukaciju za naše doktore u narednom periodu”, naglašava dr Popović.

“Ukoliko žena primeti čvor na dojci, neophodno je da se odmah javi svom lekaru, da bi se uradila dalja dijagnostika da ili opovrgnemo bolest da nije maligna, ili ako jeste da možemo da je uhvatimo u najranijem stadijumu. Takođe žene između pedeset i sedamdeset godina trebale bi da idu na redovne mamografske skrining preglede i treća stvar koju svi mi moramo da uradimo je da poboljšamo uslove lečenja naših pacijentkinja, dostupnošću pre svega inovativnih terapija i dijagnostike, pre svega molekularne koja se sve češće koristi u svetu”, ističe dr Popović.

Ovo je jedno u nizu predavanja koja se organizuju sa ciljem edukacije žena, razmene iskustava, ali i da bi saveti stručnjaka bili dostupniji obolelim ženama i onima koje rade na svojoj preventivi, istakla je Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu”.

“Subotica ima Bolnicu, ali svi onkološki pacijenti u velikom broju gravitiraju ka Institutu u Kamenici. Tu se nalazi i niz tehničkih problema koje mi možda savetima i međusobnom razmenom iskustava možemo pomoći, pa se onda trudimo da radimo i na preventivi, da obrazujemo i informišemo žene koje su zdrave, samo treba da čuvaju svoje zdravlje, a i žene koje su prebolele bolest pa sad treba da žive sa posledicama samog lečenja, tako da mi svakog meseca imamo niz aktivnosti. Organizuju se vežbe sa fizioterapeutima, u cilju prevencije limfedema kao posledice mastektomije, organizuju se psihološke radionice, jer je to veoma bitno za žene koje se bore sa karcinomom, sa ciljem njihove socijalizacije da bolest ne bude više tabu, da dijagnoza karcinoma nije smrtna presuda, tako da sve te aktivnosti imaju svoj efekat”, kaže Milica Pećerić.

Tokom meseca marta u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje biće organizovana predavanja i preventivni pregledi, 20. marta povodom Nacionalnog dana borbe protiv karcinoma dojke održaće se simbolična šetnja, a uslediće i predavanje fizijatra i psihologa iz Instituta Sremske Kamenice.