ZdravstvoAktuelno

dr Dakić: Subotičani imaju visoko prisutnu svest o zdravlju

Podaci poslednjeg istraživanja o zdravlju stanovništva Srbije, pokazali su da dve trećine stanovništva smatra da je dobrog zdravlja, dok je svaki deseti stanovnik svoje zdravlje ocenio kao loše. Muškarci su imali pozitivniju sliku o svom zdravlju u odnosu na žene i njih 71,3 odsto ocenilo je svoje zdravstveno stanje kao dobro, dok je to učinilo 62,1 odsto žena.

Kako bi saznali koliku svest o značaju očuvanja zdravlja imaju naši sugrađani, razgovarali smo sa dr Mirjanom Dakić, lekarkom u Centru za promociju zdravlje Zavoda za javno zdravlje, koja ističe da na takvo pitanje nije jednostavno odgovoriti sa da ili ne.

Ako pogledamo od kojih bolesti oboljevaju i umiru građani, onda moramo reći da bi se na tom polju moglo puno toga unaprediti. Ako pak pogledamo razna istraživanja o znanju, onda većina daje tačne odogovore, znaju puno toga o zdravlju i faktorima rizika i rekli bi da je svest o zdravlju visoko prisutna. Svest o očuvanju zdravlja stanovništva je svakako nešto na čemu svakodnevno radimo. Na različite načine pokušavamo da motivišemo naše sugrađane da vode zdrave stilove života i izbegnu faktore rizika. U današnje vreme dostupnost informacijama je vrlo jednostavna i brza, te je potrebno da naši sugrađani koriste pouzdane i proverene izvore informacija, a to su sajtovi zdravstvenih ustanova i naravno saveti izabranih lekara, naglašava dr Dakić.

Veliki broj naših sugrađana se informiše o tome koje su to namirnice i u kojoj količini za njih optimalne, a na našim akcijama srećemo naše sugrađane koji čuvaju i donose rezultate predhodnih merenja pa ih upoređujemo. To ih dodatno motiviše kada vide napredak u svojim zdravstvenim parametrima.

Zvanične zdravstvene statistike oboljevanja i umiranja stanovništva, pokazuju da su kod nas najprisutnije kardiovaskularne bolesti, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, a potom šećerna bolest i druge. Kako objašnjava dr Dakić, to su upravo one bolesti na koje utičemo faktorima rizika kao što je nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, upotreba duvanskih prozvoda, nepravilno uzimanje propisane terapije ili nedovoljna motivisanost za lečenje ukoliko do bolesti već dođe.

Pet najučestalijih bolesti ili stanja prema izjavama odraslog stanovništva starosti 20 i više godina su visok krvni pritisak, bol u donjem delu leđa, bol u vratnom delu kičme, povišen holesterol i koronarna bolest ili angina pektoris, a zatim slede šećerna bolest i alergije. Znatno veća učestalost navedenih hroničnih bolesti i stanja zabeležena je kod žena, osim kod obolevanja od šećerne bolesti.

Centar za promociju zdravlja sprovodi brojne akcije edukativnog karaktera u vidu predavanja, radionica, bazara zdravlja, akcije Selu u pohode i uvek se rado odazove na poziv i pruži podršku različtim organizacijama koje za cilj imaju očuvanje zdravlja. Tako da radom pokrivamo sve uzrasne grupe, od vrtića pa do naših najstarijih sugrađana. Pored ovih redovnih aktivnosti koje imaju edukativni karakter, neophodno je da se istovremeno sprovode i brojne druge aktivnosti u zajednici i da se uključuju i svi ostali subjekti, kako bi se stvorilo okruženje koje bi podržavalo i olakšalo svim članovima zajednice da njihov izbor zdravog stila života bude u praksi lako izvodljiv. Tek združene i integrisane aktvinosti svih aktera u zajednici daju puni efekat i najdelotvornije su kada govorimo o očuvanju i unapređenju zdravlja, kaže naša sagovornica.

 Jedna od akcija koja ima dugu tradiciju održavanja je akcija „Selu u pohode“, koja ima za cilj da se posete  ruralne mesne zajednice i da se to stanovništvo, a posebno mladi informišu o značaju prevencije bolesti. Kako na ovim akcijama bude i dosta naših starijih sugrađana, bitno nam je da i njima pošaljemo poruku da za promenu načina života nikada nije kasno.

Građani u Zavodu za javno zdravlje imaju na raspolaganju tri savetovališta, Savetovalište za odvikavanje od pušenja, Savetovalište za pravilnu ishranu i Savetovalište za dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje. Dr Dakić dodaje da Savetovalište za odvikavanje od pušenja ima relativno malu posećenost, imajući u vidu činjenicu da trećina odraslog stanovništva konzumira neki od duvanskih proizvoda i napominje da su duvanska industrija i sofisticirani kanali reklamiranja još uvek glasniji od struke. Druga dva savetovališta beleže uobičajenu posećenost.

Savet našim sugrađanima bi bio da se pravilno hrane i koliko god je moguće biraju sveže i zdrave namirnice, da se bave fizičkom aktivnosti koja je prilagođena zdravstvenom stanju, odlaze na redovne zdravstvene preglede i odazivaju se na skrining preglede. Ako ste pušač, onda vas ohrabrujemo da prestanete da pušite, jer to može svako. Savet je da budete umereni u konzumiranju alkohola, kaže dr Mirjana Dakić.