Akcija „Selu u pohode“ u četvrtak, 20. juna u Hajdukovu

Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica i Dom zdravlja Subotica nastavljaju u 2024. godini, sa akcijom „Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!“. Već četrnaestu godinu se organizuju ove akcije sa ciljem promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice i podsticanja stanovnika ovih naselja na kontrolu zdravlja.

U četvrtak, 20. juna, od 8 do 10 časova  akcija će se održati u  prostorijama MZ Hajdukovo, ul. Borisa Kidriča 30. Svi zainteresovani sugrađani ovom prilikom moći će da izmere krvni pritisak, šećer i masnoće u krvi. Dijabetičarima će biti omogućen skrining pregled očnog dna radi praćenja promena koje ova hronična bolest izaziva. Svi posetioci akcije će moći izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

Oftalmološki pregled, skrining dijabetesne retinopatije, kod dijabetičara će raditi oftalmolog uz korišćenje Alatir softvera i opreme za snimanje očnog dna.

Volonteri Crvenog krsta Subotica će, u istom terminu, podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

Komentari: 0

Vaša email adresa neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *