Veslači Srbije osvojili zlatnu i bronzanu medalju na Evropskom juniorskom prvenstvu

Veslači Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija, članovi juniorske veslačke reprezentacije Srbije, osvojili su zlatnu medalju u disciplini „dvojac bez kormilara“ na Evropskom juniorskom prvenstvu koje je ovog vikenda bilo održano u Varezeu i Italiji.

Posada „četverca bez kormilara“ koju čine Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović, osvojili su bronzanu medalju. Veslači Vuk Mudrinić i Matija Rajković u disciplini „dubl skul“ zauzeli su osmo mesto u ukupnom plasmanu. Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija su na samom početku Evropskog juniorskog prvenstva u veslanju u subotu, pokazali kvalitet kada su u kvalifikacionoj trci u svojoj grupi pobedili Rumune, Austrijance i Grke. Sa ostvarenim vremenom u kvalifikacijama (6:34.21) bili su bolji i od posade iz druge kvalifikacione grupe Italijana, Slovenaca Mađara i Danaca.

„To je bila vanserijska trka u kojoj su naši reprezentativci Mihajlo i Nemanja potvrdili kvalitet koji su pokazali na treninzima. U trci su taktički i tehnički maksimalno ispoštovali sve što smo dogovarali i radili tokom treninga i to je rezultiralo ovim odličnim rezultatom. Čestitam našim prvacima Evrope“, izjavio za portal Veslačkog saveza Srbije, Goran Todorović, trener srpske zlatne posade „dvojca bez kormilara“. Filip Milanović, Zoran Bosnić, Predrag Cvetković i Viktor Popović, u finalnoj trci drugog dana Evropskog juniorskog prvenstva u veslanju srpki „četverac bez“ izveslao je stazu od 2.000 metara u vremenu 6:12.43 i time zauzeo treće mesto. Na toj izbornoj trci ova četvorica veslača nastupili su u dve posade „dvojca bez kormilara“ i kako ih ostvareno vreme ne bi kvalifikovalo za nastup na evropskom prvenstvu, na predlog selektora Aleksandra Ivkovića, od te dve posade sastavljena je jedna posada „četverca bez kormilara“ u nameri da već nedelju dana kasnije na sledećoj izbornoj trci pokušaju da izbore normu za odlazak na evropsko prvenstvo.

U ovoj disciplini na Evropskom juniorskom prvenstvu iza naših momaka ostale su mnoge velike i veslački jake nacije što još više povećava značaj rezultata koji je postigla srpska posada“, izjavio po završetki prvenstva trener Miloš Tomić. Na Evropskom juniorskom prvenstvu i Italiji nastupili su i Vuk Mudrinić i Matija Rajković u disciplini „dubl skul“ koji su u subotu u kvalifikacionom programu sa ostvarenim vremenom 6:23.42 uspeli ne samo da pobede rivale u svojoj grupi, već su gledajući vreme koje im je trebalo da izveslaju trku bili bolji i od preostalih 11 posada iz cele Evrope. U do kraja neizvesnoj polufinalnoj trci, u nedelju prepodne, stazu dužine 2.000 metara Vuk i Matija su izveslali u vremenu 6:42.49 i time zauzeli četvrtu mesto u svojoj polufinalnoj grupi u kojoj su za sekundu bolji od njih bili Poljaci, Hrvati i Grci, dok su naši za tri sekunde bili bolji od Švajcaraca i Čeha.

„Izuzetno sam zadovoljan postignutim rezultatima srpskih veslačkih juniorskih reprezentativaca na ovogodišnjem Evropskom juniorskom prvenstvu. Želim da čestitam zlatnoj posadi „dvojca bez kormilara“ koju čine Mihajlo Dedić i Nemanja Luledžija koji su članovi Veslačkog kluba „Partizan“ i koji su kvalitetnim trkama i ostvarenim rezultatom postali juniorski prvaci Evrope. Ništa manji značaj nema ni bronzana posada „četverca bez kormilara“ koju čine Filip Milanović iz Veslačkog kluba „Crvena Zvezda“, Zoran Bosnić iz Veslačkog kluba „Grafičar“, Predrag Cvetković iz Veslačkog kluba „Crvena Zvezda“ i Viktor Popović takođe iz Veslačkog kluba „Crvena Zvezda“ i koji su ostvarenim rezultatom postali treća po kvalitetu posada u Evropi. Sve čestitke upućujem njima, ali i našoj posadi „dubl skula“ koju čine Vuk Mudrinić iz Veslačkog kluba „Danubius 1885“ i Matija Raković iz Veslačkog kluba „Grafičar“ koji su imali najbrojniju konkurenciju. Nakon nešto više od šest meseci rada na selektorskoj poziciji, mogu da budem zadovoljan ostvarenim rezultatima i da pored čestitki uputim i zahvalnost svim sportistima i trenerima koji su ispunjavali zadatke koje sam kao selektor postavljao pred njih, izjavio je Aleksandar Ivković, selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije.