Udruženje „MKUD Palić“ u prostoru izgrađenom u okviru IPA projekta

Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“ izdata je u zakup, na period od 10 godina, zgrada MKC na Paliću, izgrađena u okviru IPA projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna saradnja“) prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije.

Ideja vezana za izgradnju ove zgrade nastala je jako davno, Savez vojvođanskih Mađara nosi to kao neku vrstu političke obaveze ili političkog obećanja prema Palićanima još od 2008. godine. Bio je to veoma dugačak period koji je protekao u znaku brojnih aktivnosti vezanih za kupovinu zemljišta, izradu dokumentacije i stvaranje pretpostavki za finansiranje ove izgradnje putem prekogranične saradnje sa našim prijateljima iz Morahaloma kroz jedan projekat koji je nacionalnu višebojnost stavio u fokus vrednosti, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je prisustvovao ovom događaju i dodao da je na bazi istog projekta nastao i kulturni centar ‘Kolo’ u Morahalomu, koji je već duže od dve godine u funkciji.

Ukupna vrednost projekta „Colourful Cooperation“ iznosila je 3,17 miliona evra od kojih je 85 odsto obezbedila Evropska unija, a 15 odsto gradovi Morahalom i Subotica. Naime, za izgradnju ovog objekta EU je obezbedila 961.000 evra, a Grad Subotica je izdvojio 170.000 evra.

Na osnovu projektne dokumentacije, namena ovog objekta je da opslužuje Mađare sa Palića i njihove kulturne potrebe, a „Kola“ u Morahalomu da opslužuje srpsku kulturu, što ne znači da ovaj objekat ne mogu da koriste svi stanovnici Palića i Subotice, pa čak i regiona, rekao je dr Balint Pastor a potom se zahvalioTimei Horvat, koja je bila rukovodilac projekta od prvog do poslednjeg dana kao i koalicionim partnerima i gradonačelniku što je imao sluha za argumente da ‘Mađarsko kulturno- umetničko društvo Palić’ sa Palića, u skladu sa zamislima iz projektne dokumentacije, od Grada Subotice dobije ovaj objekat u zakup na deset godina.

Siguran sam da će se to kulturno-umetničko-društvo ophoditi prema ovom objektu kao dobar domaćin i da je doneta prava odluka. U ovom objektu, koji pre svega treba da funkcioniše u interesu građana Palića,  već ove godine će se održati značajne manifestacije koje neće biti samo od lokalnog i gradskog značaja, već i od regionalnog značaja u sferi turizma i kulture“, naglasio je dr Balint Pastor.

Ana Čisar Molnar ispred Udruženja Mađarsko kulturno umetničko društvo Palić zahvalila se što je udruženje konačno dobilo svoj dom ističući da se više od decenije radilo na pokretanju amaterskog kulturnog života na Paliću.

Danas imamo razne sekcije u okviru udruženja koje će svoje probe i nastupe održavati u ovoj zgradi. Pored naših tradicionalnih manifestacija, otvorena je i mogućnost za organizovanje nekih novih programskih sadržaja. Za nas je veoma važno da pored dece, mladih i srednje generacije, i naši stariji sugrađani u ovoj zgradi pronađu svoje mesto, da im ponudimo program koji ih interesuje i da i njima poslužimo kao dom, istakla je Čisar Molnar.