ZdravstvoSubotica danas

U Ženski dispanzer stigla dva moderna CTG aparata, uskoro i 4D ultrazvuk

Zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, u Službu za zdravstvenu zaštitu žena i deca stigla su dva savremena CTG aparata, koji služe za praćenje trudnica i beba u poslednjem trimestru trudnoće. Kako ističu u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nova oprema omogućiće još bolje i kvalitetnije pružanje zdravstvenih usluga budućim mamama.

“Dva aparata koja su stigla u našu ustanovu koštala su 1,1 milion dinara i zaista su doprineli našem gradu i trudnicama da na najbolji način budu praćene. CTG aparat je kardiotokograf, a aparati služe da se prate kontrakcije u tim završnim nedeljama trudnoće i srčani tonovi ploda, a ovi savremeni aparati imaju i funkciju EKG-a, merenja saturacije kiseonika i telesne temperature”, objašnjava dr Tatjana Popović, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece i dodaje da je Dom zdravlja sopstvenim sredstvima pre pre nešto više od godinu dana kupio jedan takav aparat. Nabavkom nove opreme značajno će se smanjiti vreme čekanja na preglede, a pored toga omogućiće preciznije obavljanje jednog tako važnog pregleda na kraju trudnoće.

U Ženskom dispanzeru u oktobru će biti dopremljen i novi ultrazvučni aparat vredan 6,7 miliona dinara, čija sredstva je takođe obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdarvstvo. “Radi se o vrhunskom aparatu sa kojim se samo možemo pohvaliti, a svi naši lekari su dobro obučeni. Mislim da će sve naše trudnice biti izuzetno zadovoljne i da će svoju bebu verovatno moći pratiti i u 4D snimku, tako da smo u iščekivanju i tog aparata”, naglasila je dr Popović.

Kada je reč o broju zaposlenih sa kojim ova zdravstvena služba raspolaže, u poslednjih šest meseci dva lekara su se vratila sa specijalizacije, čime je njihov broj povećan, a trenutno je pacijentkinjama na raspolaganju sedam ginekologa. “Taj broj je zaista zadovoljavajući, mada uvek može i bolje. U iščekivanju smo još dve koleginice i jednog kolege, tako da ćemo biti u punom kapacitetu, kako to i treba da bude”, zaključuje naša sagovornica.