U toku je cvetanje drveća, alergičnima se savetuje oprez

U toku je sezona cvetanja drveća, dok su rano prolećne vrste već precvetale, pokazuje aeropalinološko ispitivanje Zavoda za javno zdravlje. Za njih je karakteristično da imaju tzv. hiperprodukciju polena, odnosno trude se da proizvedu veliku količinu polena da bi sebi obezbedili reprodukciju, a ove godine su vremenske prilike veoma povoljne za njegovo otpuštanje.

Prema rečima biologa Tatjane Škorić, vetar koji duva gotovo svakodnevno je doveo do toga da se mere veoma visoke koncentracije polena u vazduhu, a postižu se i visoki dnevni maksimumi pojedinih vrsta, koje do sada uopšte nisu merene. “Konkretno za jovu je maksimalna dnevna količina bila preko hiljadu polenovih zrna, što do sada nije izmereno, a merenja se vrše od 2005. godine. Isto važi i za lesku, ali s obzirom da je presvetala ne beleže se visoke koncentracije polena. Reč je o vrstama drveća koje emituju umeren do jak polen alergenih svojstava.”

Pored pomenutih, drveća sa visokim alergenim polenom su i čempresi i tuje, za koje je i tokom protekle godine bilo karakteristično da su emitovali veoma visoke koncentracije polena u jednom danu, što će se najverovatnije ponoviti i ove godine, uzimajući u obzir povoljne vremenske prilike.

“Beleže se visoke koncentracije njihovog polena, međutim nisu tako jako alergene biljne vrste. Trenutno cveta jasen, a u vazduhu su zabeležene i prve količine polena bresta, vrbe i topole. Možemo reći da ćemo u narednom periodu u vazduhu beležiti sve drvenaste biljne vrste.”, naglašava Tatjana Škorić.

Ono za šta se alergične osobe moraju pripremiti jeste polen breze koji se još uvek ne nalazi u vazduhu, ali važi za biljku koja izaziva jake alergijske reakcije kod osetljivih osoba. Nakon što procvetaju sve drvenaste biljke, na red dolaze trave, a alergičnim osobama savetuje se oprez i boravak na otvorenom kada nije vetrovito ili nakon padavina.