KulturaSubotica danas

U Gradskoj biblioteci u toku su kvizovi za podsticanje čitanja

U Gradskoj biblioteci sa novom školskom godinu počinju kvizovi za podsticanje čitanja. Prvi od njih je Nacionalni kviz za podsticanje čitanja koji organizuju Biblioteke grada Zagreba, Hrvatski centar za dečju knjigu i Odeljenje za decu i mlade s Medijatekom. Kviz se sprovodi i u Subotici i okolini, za decu viših razreda osnovnih škola koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, a organizuje se u sklopu manifestacije “Mesec hrvatske knjige”, koji je ove godine posvećen mladima jer je 2022. godina proglašena Evropskom godinom mladih.

“Ovogodišnja tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podele generacija, a stavlja naglasak na dva ključna pojma, knjigu i biblioteku. Moto ovogodišnjeg Meseca hrvatske knjige je Misli na sebe – čitaj”, a u tom duhu Nacionalni kviz za podsticanje čitanja, kao jedan od središnjih programa manifestacije, nosi naziv Nije lako kad si mlad. Kao i prošle godine, za rešavanje onlajn kviza, koji se nalazi na https://www.mhk.hr/kviz/ potrebno je pročitati tri knjige, Elizabete Končić Trlek Pošta za Li”, Zorana Pongrašića Krive su seka i seka” i Ivane Šojat Oblak čvorakai poslužiti se određenim onlajn izvorima, kažu u Gradskoj biblioteci.

Rok za rešavanje onlajn upitnika je 25. oktobar, a kod popunjavanja kviza potrebno je u padajućem meniju odabrati mesto i školu koju učenik pohađa. Samo tačno popunjeni upitnici učestvovaće u izvlačenju nagrada. U Hrvatskom centru za dečju knjigu u Zagrebu, krajem oktobra biće izvučena imena dva učenika koji će biti nagrađeni četvorodnevnim putovanjem u Zagreb na završnu svečanost i javno izvlačenje nagrada, koje će biti upriličeno 15. novembra u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci. Popis nagrađenih biće objavljen početkom novembra, dok će za ostale učesnike Gradska biblioteka obezbediti i 15 utešnih nagrada.