U Gimnaziji održano takmičenje posvećeno broju π

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana broja Pi i godišnjice rođenja jednog od najvećih svetskih umova Alberta Ajnštajna, učenici opšteg, matematičkog i IT smera Gimnazije “Svetozar Marković” danas su rešavali zadatke iz matematike i fizike na takmičenju koje je održano tim povodom.

Podeljeni u grupama po pet članova, učenici su imali obavezu da reše tri zadatka iz matematike i dva zadatka iz fizike. Prema rečima profesorice matematike u ovoj obrazovnoj ustanovi Silvije Godanji, takmičenje je prvi put održano 2012. godine na inicijativu Aktiva profesora matematike sa ciljem da se učenici  zajedno susreću, rade zadatke, vide šta je to grupni rad i da se takmiče.

“Na takmičenju učestvuju učenici prirodno – matematičkog, opšteg i IT smera od 1. do 4. razreda. Pravila takmičenja su da se iz svakog odeljenja bira pet učenika, koji sami u okviru odeljenja odlučuju koji će to učenici da ih predstavljaju i rešavaju zadatke. Učenicima se sviđa ovo takmičenje, zadaci nekad budu teži, ponekad lakši, ali u svakom slučaju interesantno je i što je nama bitno jeste primena broja Pi”, rekla je Silvija Godanji.

Prvi put na ovom takmičenju učestvovao je Relja Kresović, učenik prvog razreda, koji kako ističe voli fiziku od 6. razreda osnovne škole, s toga je u svojoj grupi bio zadužen za rešavanje zadataka iz tog predmeta.

“Ja sam više pokrivao predmet fiziku i mislim da je taj deo bio lak i da nije bilo toliko složeno gradivo. Ja inače radim zadatke sa takmičenja iz fizike, a što se tiče moje grupe, mislim da će zadaci biti u celosti tačni”, kaže nam Relja Kresović.

Dario Vajda koji pohađa treći razred IT smera, osim što je učestvovao na današnjem, u subotu je na državnom takmičenju koje je održano u Beogradu ostvario zapažene rezultate iz matematike, pošto je u A kategoriji uspeo da se plasira na Srpsku matematičku olimpijadu. “Plasman mi znači mnogo zato što sam se spremao i drago mi je da se isplatio trud. Planiram da nastavim školovanje na matematičkom smeru ili nešto vezano za informatiku. Matematiku sam zavoleo od početka, a sada na takmičenju očekujem da smo uspešno uradili zadatke”, zaključio je Dario Vajda.