U četvrtak, 12.maja održaće se 31. tradicionalni koncert Katedralnog hora „Albe Vidaković“

U četvrtak, 12. maja održaće se 31. tradicionalni uskršnji koncert katedralnog hora „Albe Vidaković“ a u organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ uz podršku Hrvatskog i Mađarskog nacionalnog veća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatskle riječi, Fondacije Subotička Sinagoga i Rotografike.

Na koncertu će pored katedralnog hora „Albe Vidaković“ učestvovati  i hor  Collegium musicum katolikum kao i kamerni orkestar Subotičke filharmonije, na orguljama  David Bertran i solisti sopran Pamela Kiš Ignjatov i mecosopran Izabela Gužvanj. Vođa hora, Miroslav Stantić istakao je da će ove večeri biti izvedene četiri brižljivo birane kompozicije i to misa francuskog romantičara koja će ovom prilikom biti izvedena koncertno. Misa je napisana za mešoviti hor, orgulje i soliste a budući da je  Sinangoga dobila nove orgulje ovo je prilika da se one još jednom predstave, rekao je Stantić dodajući da će izvedena biti i svita za gudače Alebe Vidakovića koja je nastala 1950. godine. Nakon 72 godine ona će biti izvedena ponovo, u čast Albe Vidakovića na kojeg sugrađani mogu biti samo ponosni. Biće izvedena i kompozicija splitskog kapelnika, za mešoviti hor orkestar i orgulje na oltarnom prostoru Sinagoge. Ovo delo baroknog ugođaja deluje pompezno a sastoji se od 12  numera za soliste , hor i orkestar. Takođe kao poslednja, biće izvedena i kompozicija Bele Anišića za mešoviti hor, orkestar i orgulje koja je nastala baš za ovaj koncert . Prilika je da čujemo kako mladi Subotičanin piše kompozicije i daje doprinos muzičkoj kulturi našeg grada i šire.

Koncert majstor Žiga Pal Subotičke filharmonije pozvao je sve sugrađane da dođu i uživaju u koncertu i izrazio zadovoljstvo što Subotička filharmonija ima priliku da učestvuje na ovako velikom događaju. Prvi Uskršnji koncert održan je 1991. godine u Sinagogi a nakon 30 godina biće održan ponovo. Ulaz na koncert je slobodan a ulaznice se mogu nabaviti u Hrvatskom nacionalnom vijeću i subotičkoj Sinangogi, od 10 do 18 časova.