Tokom međunarodne akcije otkriveno 18.058 saobraćajnih prekršaja

Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije su tokom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, za sedam dana otkrili ukupno 18.058 saobraćajnih prekršaja, od kojih su 2.096 učinili vozači koji su upravljali vozilima pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije koja se od 4. do 10. maja istovremeno sprovodila u 30 evropskih zemalja koje su članice Mreže saobraćajnih policija Evrope ROADPOL, a koja je bila usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, saobraćajna policija sankcionisala je 2.024 vozača koji su upravljali vozilima pod dejstvom alkohola, od čega je njih 320 zadržano u službenim prostorijama jer su imali više od 1,2 promila alkohola u organizmu. Iz saobraćaja su isključena i 72 vozača koja su, kako je utvrđeno droga testom, bila pozitivna na psihoaktivne supstance.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da ne upravljaju automobilima i motociklima ukoliko su konzumirali alkohol i da brzinu prilagode uslovima puta kako bi sačuvali svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju.