SVM organizovao sakupljanje humanitarne pomoći žrtvama rata u Ukrajini

Akcija prikupljanja humanitarne pomoći za nastradale u ratu u Ukrajini, koju je organizovao Savez vojvođanskih mađara u saradnji sa humanitarnom organizacijom “Caritas” subotičke biskupije, još jednom je dokazala solidarnost naših sugrađana. Za dve nedelje prikupljeno je preko 10 tona robe u hrani, vitaminima i sredstvima za ličnu higijenu i preko 2,5 miliona dinara novčanih sredstava. Ukupna vrednost donacije procenjena je na 50.000 evra.

Obilazeći centralni magacin Caritasa u kojem se trenutno nalazi humanitarna pomoć, predsednik Saveza vojvođanskih mađara Ištvan Pastor ocenio je da je akcija bila veoma uspešna, ističući da je u njoj učestvovalo blizu 1.500 ljudi. “Mi smo organizovali ovu akciju tako što smo naznačili više od 65 punktova, gde su ljudi mogli da ostave svoje dobrovoljne priloge, odnosno, naznačili smo i broj računa subotičkog Caritasa, a pored toga je još i subotička biskupija u nedelju po crkvama prikupljala dobrovoljne priloge vernika” naglasio je Pastor, nakon čega je izrazio zahvalnost predstavnicima subotičke humanitarne organizacije, koji su od prvog momenta pokrenuli sve svoje ljudske, organizacione i iskustvene kapacitete kako bi se ova akcija što uspešnije realizovala. “Nažalost, postoji opasnost da ćemo za ne tako dugo vreme nešto slično morati ponovo da organizujemo, zbog toga što, kao što vidimo, situacija ne ide mnogo na bolje i ovom prilikom bih želeo da pozovem sve koji imaju organizacione mogućnosti i koji su o ovome do sada razmišljali, a nisu povukli ovakav potez, da to učine.

Uloga Caritasa u ovoj akciji bila je pružanje pomoći kao civilna organizacija koja poseduje neophodne sertifikate za sakupljanje donacija i koordinaciju humanitarnih aktivnosti, izjavio je direktor Čaba Paško. “Godinama smo prisutni tu u Subotici, ali i na teritoriji Bačke, isto tako imamo organizacije u Banatu i u Beogradu. Prvo smo tražili blagoslov od biskupa Slavka Večerina koji je putio apel svim župama za prikupljanje dobrovoljnog priloga, čiji iznos ćemo saznati narednih dana”, rekao je Paško.

Humanitarna pomoć će, u saradnji sa Konzulatom republike Mađarske u Subotici, biti dopremljena organizaciji Caritasa u Segedinu, koja će istu centralizovano i po potrebi upućivati na najkritičnije lokacije granice sa Ukrajinom, kako je rečeno, bez obzira na teritoriju i nacionalnu pripadnost.